"Донецьксталь" має намір подати до суду на ДКЦПФР за призупинення обігу акцій компаній групи і заподіяння збитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Донецьксталь" має намір подати до суду на ДКЦПФР за призупинення обігу акцій компаній групи і заподіяння збитку

Фондовий ринок
335
ПрАТ "Донецьксталь" має намір подати до суду позов стосовно Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України за призупинення обігу акцій підприємств групи, скасування такого рішення і з вимогою стягнути заподіяний збиток.
Як повідомляється в прес-релізі групи, в ДКЦПФР відсутні підстави для винесення подібної ухвали, а дії державного органу є поспішними, упередженими і заангажованими.
"Дії Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку призвели до економічних і моральних збитків підприємств групи "Донецьксталь", у зв'язку з чим керівництво компанії має намір звернутися до суду з метою визнання рішення ДКЦПФР незаконним і витребування компенсації з винних за заподіяний збиток", - йдеться в заяві компанії.
При цьому нагадується, що 24 травня фондовий ринок України був приголомшений новиною про рішення ДКЦПФР припинити на рік операції з цінними паперами ПрАТ "Донецьксталь", а також підприємств, акціонером яких є "Донецьксталь": ПАТ "Шахтоуправління "Покровське", ПАТ "Ясиновський КХЗ", ПАТ "Макіївський КХЗ" і ВАТ "Донецький металургійний завод" (ДМЗ).
Як відзначає прес-служба, незважаючи на те, що подібне рішення носить безпрецедентний і резонансний характер, якихось додаткових коментарів, окрім безпосередньої публікації рішення в "Відомостях ДКЦПФР", державний орган не давав. У мотивувальній частині опублікованого рішення вказується, що воно прийняте на підставі заяви народного депутата України, ім'я якого не називається, і переслідує мету "захистити інтереси держави і інвестора".
"Викликає подив поспішність і безпрецедентна жорсткість рішення ДКЦПФР, особливо з урахуванням того, що досі діяльність даних підприємств на фондовому ринку не викликала нарікань з боку ДКЦПФР. При винесенні ухвали комісія не проводила жодних перевірок або консультацій з ПрАТ "Донецьксталь" з приводу підготовки "вердикту" і не повідомляла про наявні претензії регуляторного органу до акціонерних товариств", - констатується в заяві компанії.
Крім того, як вказано в прес-релізі, "керівництво підприємств до цього дня офіційно не повідомлене ДКЦПФР ні про суть претензій, що викликають винесення горезвісної ухвали, ні про ім'я народного депутата, чиє анонімне, де-факто, звернення стало підставою для зупинки торгів по акціях підприємств групи "Донецьксталь".
ДКЦПФР в понеділок повідомила про одноголосно прийняте рішення щодо призупинення обігу цінних паперів 12 емітентів з групи "Донецьксталь" на термін до року з метою захисту прав акціонерів даних підприємств і недопущення розширення корпоративного конфлікту.
"Причини конфлікту на підприємствах і порядок його рішення мають бути встановлені судом. Залежно від рішень суду комісія здійснюватиме свої подальші кроки", - відзначає ДКЦПФР.
Комісія уточнює, що 19 травня в ДКЦПФР потрапив депутатський запит, в якому були викладені відомості про корпоративний конфлікт на підприємствах, пов'язаних з концерном "Енерго" (інша назва групи "Донецьксталь"), а також вимога припинити обіг цінних паперів цих компаній. Разом із зверненням депутата були подані заява одного з акціонерів і рішення суду з даного питання, підкреслює ДКЦПФР.
Комісія також відзначає, що після прийняття 20 травня рішень про призупинення обігу цінних паперів в триденний термін повідомила депозитарію і 24 травня повідомила про ці рішення в своєму офіційному виданні.
"ДКЦПФР сподівається, що корпоративний конфлікт буде вирішений найближчим часом у встановленому законом порядку, що стане основою для рішення про "оновлення" (збережена орфографія прес-релізу, ймовірно, йдеться про відновлення - ІФ) обігу цінних паперів цих підприємств", - йдеться в повідомленні регулятора.
Раніше уточнювалося, що йдеться про ПАТ "Шахтоуправління "Покровське", ПАТ "Ясиновський КХЗ", ПАТ "Макіївський КХЗ", ВАТ "Донецький металургійний завод", ЗАТ "Донецьксталь", ПАТ "Донецький електротехнічний завод", ВАТ "Вінтер", ПрАТ "Племінний завод "Вільшанка", ЗАТ "Лізингова компанія "Укрінкомліз", ЗАТ "Макіївкокс", ЗАТ "Червоноармійське автопідприємство "Укрбуд" і ВАТ "Лактіс".
Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", отриманими від інформованого джерела, призупинення обігу акцій може бути викликане з'ясуванням стосунків між власниками групи "Донецьксталь", у тому числі в зарубіжних судах. При цьому автором звернень в ДКЦПФР є народний депутат, екс-генеральний прокурор Геннадій Васильєв.
Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) стверджує, що аж до вечора 27 травня не отримував офіційного повідомлення ДКЦПФР про зупинку обігу цих цінних паперів. "Українська біржа" так само продовжувала обслуговувати операції з акціями шахтоуправління "Покровське" і Ясиновського КХЗ 27 травня, зупинивши їх лише з 30 травня. За підсумками торгів 27 травня ці акції втратили відповідно 45,22% і 35,12% вартості.
В той же час біржа ПФТС зупинила торги паперами шахтоуправління "Покровське", Ясиновського КХЗ і Донецького метзаводу з 27 травня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас