ФРС необхідно піднімати ставку, аби уникнути зростання інфляції і проблем в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС необхідно піднімати ставку, аби уникнути зростання інфляції і проблем в економіці

Казна та Політика
443
Глава Федерального резервного банку (ФРБ) Канзасу Томас Хоєніг вважає, що Федеральний резерв повинен почати підвищувати відсоткові ставки, аби уникнути прискорення інфляції і нових проблем в економіці, пише газета The Wall Street Journal.
За його словами, США повинні брати урок з подій минулого десятиліття, коли збереження низьких ставок протягом тривалого періоду часу відохотило у американців робити заощадження і призвело до виникнення проблем в економіці.
"Нам необхідно думати про майбутнє, про те, якими можуть бути наслідки збереження базової відсоткової ставки на близькому до нуля рівні протягом тривалого часу", - заявив він.
На думку Хоєніга, така ситуація може призвести до прискорення інфляції і появи дисбалансів в економіці.
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке цього місяця оголосив, що американський ЦБ планує поступово підвищувати базову ставку, а також вживати інших заходів для посилення кредитно-грошової політики. Проте ФРС не дала зрозуміти, що планує починати ці дії незабаром.
Тим часом Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) закликала ФРС та інші світові центробанки до підвищення ставок на тлі зростаючої інфляції.
За словами Хоєніга, якщо американці стануть економнішими, це буде позитивним чинником в довгостроковій перспективі.
"Ми створили покоління, націлене на отримання миттєвих задоволень, і норма збереження в США, що складала близько 8% протягом тривалого часу, впала до 2%, - відзначив він. - Якщо поглянути на країни, економіка яких залишається сильною, норми збереження в них набагато вищі".
"Я вважаю, ФРС повинна відійти від близької до нуля ставки, якщо ми хочемо уникнути повторення помилок минулого з дуже вільною кредитно-грошовою політикою", - заявив Хоєніг.
ФРС зберігає базову відсоткову ставку в цільовому діапазоні 0-0,25% річних з грудня 2008 року. Європейський центральний банк (ЄЦБ) в квітні 2011 року підняв ключову ставку вперше майже за три роки - до 1,25% річних з 1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас