У Чехії підвищують ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чехії підвищують ПДВ

Казна та Політика
664
Уряд Чехії проголосував за скасування пільгової ставки ПДВ. Мінімальна відсоткова ставка податку на додану вартість зовсім скоро виросте з нинішніх 10% до 14%, а в недалекому майбутньому і до 17,5%. Стандартизація процесу сплати ПДВ і скасування пільгових ставок оподаткування обернеться зростанням цін на всі товари і послуги в країні.
Подорожчають не тільки продукти харчування, але і медикаменти, громадський транспорт, квитки на культурні заходи і багато іншого. Всі додатково зібрані кошти в уряді планують використовувати для фінансування пенсійної реформи.
На засіданні уряду Чеської Республіки виступали представники кількох міністерств. Дехто намагався заперечувати проти цієї пропозиції і просив у вигляді винятку зберегти податкові пільги на продаж вузькопрофільною продукції. Так, представники Міністерства охорони здоров'я звернулися до уряду з клопотанням про збереження пільгового оподаткування деяких видів ліків та виробництва спеціальних продуктів харчування для хворих.
Міністерство культури виступило на захист книг та друкованої продукції, намагаючись довести законодавцям необхідність збереження низької ставки ПДВ у цій галузі. Проти збільшення ПДВ на книги та друковані матеріали була навіть організована акція, під час якої під "Закликом на захист книги" в найкоротші терміни вдалося зібрати 150 000 підписів простих громадян і відомих громадських діячів Чехії, однак їх думка не змогла вплинути на дії уряду.
Як повідомляє Radio.sz, у четвер міністр фінансів Мирослав Калоусек повинен був зустрітися з представниками професійних об'єднань книгопродавців і видавців. Раніше він підкреслив, що добре розуміє позицію незадоволених, однак при зустрічі з ними буде наполягати на тому, що збільшення ПДВ стосовно книг та друкованої продукції необхідне і неминуче.
Як вже зазначав портал Prian.ru, скасування пільгових ставок оподаткування, на думку більшості експертів, призведе і до подорожчання чеського житла - як на первинному, так і на вторинному ринку.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас