Катамадзе: Грузія не дасть згоди на вступ Росії до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Катамадзе: Грузія не дасть згоди на вступ Росії до СОТ

Казна та Політика
680
Грузія не дасть згоди на вступ Росії до Світової організації торгівлі (СОТ), поки Росія не залишить окуповані історичні грузинські території і не визнає, визнаний усім світом, офіційний грузино-російський кордон. Таку заяву в ефірі "5 каналу" зробив надзвичайний і повноважний посол Грузії в Україні Грігол Катамадзе.
"Росія прийшла до нас з війною, підсумок війни - 20% історичних грузинських територій окуповані. Росія пішла дуже далеко - в односторонньому порядку визнала незалежність грузинських територій. Єдина країна в якої з Росією залишилися проблеми зі вступом до СОТ - це Грузія. І ми не будемо відступати, тому що ми вважаємо, що ми логічно і правильно говоримо - Росія хоче вступити в цивілізований клуб СОТ, але не виконувати цивілізовані наші вимоги. Тобто, реально, наш державний кордон, який визнаний світом між Грузією і Росією, там не існує законних контрольно-пропускних пунктів, немає ні грузинських прикордонників, немає митних служб ні на ділянці грузино-російському на території Абхазії, ні в Південній Осетії. Яким чином можна давати згоду на вступ Росії до СОТ, якщо вона не виконує ці зобов'язання", - заявив Катамадзе.
Нагадаємо, 8 березня ц.р. грузинська влада вкотре вимагає від Росії повернення контролю над роботою митних пунктів в Абхазії і Південній Осетії для можливості продовження переговорів щодо вступу РФ до СОТ.
Раніше, голова комітету із зовнішніх зв'язків парламенту Грузії Акакій Мінашвілі також заявив, що "Грузія підтримає вступ Росії до СОТ, якщо Кремль погодиться на контроль Грузією митних пунктів в Абхазії і Цхінвальському регіоні".
"У СОТ є конкретні економічні вимоги, і головна з них полягає в тому, що торгівля між країнами має бути прозорою. Відповідно, ми вимагаємо, щоб у Тбілісі була можливість знати, які види продукції та товари ввозяться в регіони Абхазії та Осетії , а які - вивозяться звідти. Хто саме здійснить спостереження - питання переговорів", - підкреслив Мінашвілі.
Нагадаємо, що Грузія і Росія домовилися про початок переговорів з питань вступу Росії до СОТ. Напередодні на щотижневому брифінгу заступник міністра закордонних справ Грузії Ніколоз Вашакідзе заявив, що пропозиція з цього приводу надійшла від російської сторони. "Ми отримали пропозицію з Москви почати переговори з приводу вступу Росії до СОТ і дали позитивну відповідь. Переговори почнуться 9 березня в Берні", - повідомив Вашакідзе. Разом з тим він утримався від деталізації основних питань, які будуть зачеплені в ході переговорів.
За словами Вашакідзе, грузинську делегацію на цій зустрічі очолить Тамара Ковзірідзе - радник прем'єр-міністра Ніколоза Гілаурі.
Слід підкреслити, що Грузія протягом ряду років обирає негативну позицію щодо вступу РФ до СОТ. Вона пояснюється незацікавленістю у сприянні Росії, яку вважає налаштованою вороже щодо зовнішньополітичного курсу Грузії. Офіційний Тбілісі, зокрема, вимагає деокупації Абхазії і Південної Осетії - територій, незалежність яких Росія визнала після війни в серпні 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас