ЄЦБ підніме ставку у випадку необхідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ підніме ставку у випадку необхідності

Казна та Політика
273
Європейський Центробанк (ЄЦБ) готовий підняти ключову ставку, якщо буде така необхідність, повідомив у середу член Керівної ради ЄЦБ Юрген Штарк
У відповідь на питання грецькій газеті Kathimerini, готовий Європейський Центробанк знову підняти відсоткові ставки, слідом за підвищенням до 1,25 відсотка у квітні, Штарк відповів: "Якщо буде необхідність".
"Ми припускаємо, що основне зростання економіки продовжиться. А тому буде менше необхідності підлаштовувати фінансову та монетарну політику", - сказав Штарк.
Очікується, що ЄЦБ підніме ключову ставку до 1,5 відсотка в липні.
Збільшення ставок у червні не очікується, оскільки голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше, виступаючи на щомісячній прес-конференції на початку травня, не згадав "високу пильність" стосовно інфляції, що зазвичай сигналізує про майбутнє підвищення ставок.
За словами Штарка, Центробанк не буде автоматично реагувати на прискорення інфляції, що досягла в квітні 2,8 відсотка - найвищого показника з початку світової фінансової кризи в 2008 році.
"Це (прискорення інфляції) в основному викликане зростанням цін на сировину. У 2011 році ми в середньому очікуємо на інфляцію на рівні 2,5 відсотка", - додав Штарк.
"Тому нам належить уважно вивчити нинішній стрибок інфляції, щоб зрозуміти, чи було це тимчасовим явищем, або ж варто очікувати на макроекономічні наслідки для зростання цін і зарплат".
ЄЦБ опублікує новий економічний прогноз на засіданні 9 червня.
Згідно з березневим прогнозом, інфляція в 2011 році буде залишатися в межах 2,0-2,6 відсотка і 1,0-2,4 відсотка - наступного року. Однак економісти очікують на перегляд прогнозу у бік збільшення через високі цінина нафту і сировинні товари.
Штарк також зазначив, що незважаючи на його прогнози про зростання економіки єврозони, боргова криза створює високу невизначеність.
Тим не менш, він додав, що ЄЦБ не буде переносити підвищення ставки, щоб допомогти обтяженим боргами периферійним країнам.
"ЄЦБ відкрито говорить про те, що ми повинні брати до уваги ситуацію в єврозоні в цілому. Ми не можемо підлаштовувати монетарну політику під певні регіони. Інакше це означало б денаціоналізацію монетарної політики", - сказав Штарк.
За матеріалами:
Maanimo.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас