Комуністи тверезо мислять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комуністи тверезо мислять

453
Проект закону про заборону продажу в нічний час пива (окрім безалкогольного), алкогольних, слабкоалкогольних напоїв і столових вин зареєстрував у Верховній раді народний депутат Володимир Даниленко (Компартія). Автор документа пропонує заборонити роздрібну торгівлю вказаними напоями з 23.00 до 6.00 і продавати їх лише на розлив у ресторанах, кафе і барах.
На думку Даниленка, ухвалення законопроекту допоможе скоротити кількість злочинів, що здійснюються вночі в нетверезому стані, а також "сприяти підвищенню культури вживання спиртних напоїв" і попереджати розвиток алкоголізму серед молоді.
Ініціативу Володимира Даниленка підтримав глава громадської організації "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський, який послідовно виступає за заборону реклами алкоголю і тютюну. "Саме вночі п'яні люди влаштовують скандали і бійки, скоюють злочини, - упевнений Черняховський.- На місці влади я б вчинив так, як зробили в скандинавських країнах: підняв би ціни на алкоголь в десятки разів, щоб він не був таким доступним".
Спроби заборонити роздрібну торгівлю спиртними напоями в нічний час робилися і раніше в окремих містах і областях. Так, у Львові з 1 жовтня 2010 року був заборонений продаж алкоголю з 22.00 до 10.00 у всіх магазинах, супермаркетах і кіосках, за винятком ресторанів. Це рішення було припинене після протесту прокуратури Львова, проте 20 грудня міськвиконком знову встановив заборону. За даними начальника дільничних інспекторів Львівського міського управління міліції Олега Сенькуся, після введення заборони кількість злочинів, скоєних в стані алкогольного сп'яніння, знизилася на 7%.
Аналогічна заборона введена з 2 жовтня 2010 року в Ужгороді, де штрафи за нічну торгівлю алкоголем складають від 510 грн. до 1700 грн. і купити його вночі практично неможливо. А 21 жовтня 2010 року продаж спиртного з 22.00 до 8.00 в роздрібній мережі, окрім закладів громадського харчування, було заборонено в Івано-Франківську, проте 24 січня цього року івано-франківський адміністративний суд визнав рішення міськради незаконним. З 1 березня подібна норма діє в Луцьку, а з 8 квітня - в Тернополі.
В той же час глава Союзу галузевих виробників алкоголю і тютюну Володимир Демчак розповів, що заходи, прийняті в західних областях, ні до чого не привели, "окрім появи нелегальної торгівлі алкоголем". "Як і в радянські часи, горілка продавалася з-під підлоги, причому явно сумнівної якості. Той, хто хоче випити, купить собі алкоголь і вдень", - вважає Демчак. На його думку, ініціатива Володимира Даниленка призведе до зростання нелегальної торгівлі спиртними напоями в масштабах всієї держави. "Алкоголізм - це хвороба, сформована роками, і боротися з нею заборонами абсолютно марно. Необхідно формувати і популяризувати політику здорового способу життя", - відзначив Демчак.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас