ДКЦПФР робить ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР робить ставки

Фондовий ринок
423
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку має намір затвердити новий прейскурант на свої адміністративні послуги: реєстрацію документів, ліцензування і видачу дублікатів ліцензій.
Відповідні положення будуть закріплені рішенням ДКЦПФР "Про встановлення розмірів плати за надання Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку адміністративних послуг". Для більшості учасників ринку послуги регулятора в ціні додадуть. Наприклад, реєстрація документів для сертифікації фахівців ринку обійдеться вже в 500 грн. (зараз - п'ять неоподатковуваних мінімумів, або 85 грн.). Компаніям за отримання ліцензій доведеться викласти 3 тис. грн. (КУА і хранителі цінних паперів зараз платять по 2 тис. грн., торговці - 1,7 тис. грн.).
Правда, вигоду з цього отримають депозитарії і фондові біржі, адже на даний момент вони платять за ліцензії 10 і 8,5 тис. грн. відповідно. Зате реєстрація правил біржі і внесення в них змін коштуватимуть вже по 4 тис. грн. (зараз це 25 і 12 мінімумів, або 425 і 204 грн.). Для реєстрації саморегульованої організації також буде потрібно 4 тис. грн., хоча на даний момент достатньо 1,7 тис. грн. (100 мінімумів).
Крім того, комісія вводить плату за переоформлення ліцензій і видачу їх дублікатів. За повторне отримання ліцензії компаніям доведеться заплатити 1,5 тис. грн., а за дублікат - 500 грн. "Нові тарифи економічно обґрунтовані і розраховані строго відповідно до Методики розрахунку собівартості надання адміністративних послуг державними органами, затвердженої Міністерством економіки", - повідомив член комісії Микола Бурмака. Тому, додає він, нові тарифи затверджуються виходячи з тимчасових і ресурсних витрат ДКЦПФР, оплати праці персоналу і інших адміністративних витрат. Але що виграє від підвищення цін на адмінпослуги сама комісія, неясно - всі кошти прямуватимуть до держбюджету.
Учасники фондового ринку, втім, вважають, що запропоновані тарифи непосильною ношею для них не стануть. "В даному випадку тарифи за видачу ліцензій є досить низькими. Якщо взяти до уваги, що ліцензії видаються на п'ять років, то стає зрозуміло, що їх вартість є адекватною", - вважає директор компанії I-NVEST Владислав Ревчук.
Сумніви у експерта викликає лише ціна, що сплачується за реєстрацію документів для сертифікації співробітників компаній. Тим паче, що співробітники, як правило, оплачують ці послуги за свій рахунок. Правда, щодо інших тарифів експерти претензій до ДКЦПФР не мають. А якщо регулятор все-таки запровадить безстрокові ліцензії на фондовому ринку, то це підвищення пройде практично непомітно. "Інші учасники ринку істотно не постраждають, якщо комісія виконає свої обіцянки щодо переходу до безстрокових ліцензій на право здійснення професійної діяльності на фондовому ринку", - впевнена директор юридичного департаменту ІГ "Сократ" Олена Мельникова.
За безстрокові ліцензії учасники ринку готові "пробачити" регулятору все - навіть введення плати за переліцензування і видачу дублікатів ліцензій. "Незважаючи на те що вводиться плата за переоформлення і отримання дублікатів, випадки втрати документів, зміна юридичної адреси або назви компанії не так часті. До того ж це буде також компенсацією комісії за видачу безстрокових ліцензій учасникам ринку", - говорить перший заступник гендиректора Української асоціації інвестиційного бізнесу Ольга Трипільська. Правда, додає вона, плата за видачу сертифікатів фізособам-спеціалістам ринку все-таки завищена. Жалкують експерти і про те, що цих грошей комісія так і не "понюхає". Всі кошти йтимуть до держбюджету, а фінансування діяльності ДКЦПФР так само потребуватиме поліпшення. "Не думаю, що підвищення ставок істотно вплине на ринок. Але в той же час, якщо за рахунок цього не покращає фінансування комісії, то і на розвитку ринку воно не позначиться ніяк", - резюмує член ради асоціації "Українські фондові торговці" Олег Швець.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас