Учені знайшли в Німеччині поле бою бронзового віку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені знайшли в Німеччині поле бою бронзового віку

57
Міжнародна група дослідників представила опис людських і кінських останків, а також артефактів бронзового віку (бл. 1200 років до н.е.), виявлених починаючи з 2008 року на березі ріки Толлензе в Північній Німеччині.
Як передає Комп’юлента, в цілому в руки фахівців потрапили останки приблизно ста осіб. Вісім з них мають прижиттєві пошкодження і травми. Більшість тіл належали молодим людям. Найпоширеніший тип поранень - травми черепа, викликані потужним ударом або попаданням стріли. Деякі з них виглядають смертельними. Одна плечова кістка містить наконечник стріли, що увійшов у неї на 22 мм, а одне із стегон зламане, мабуть, при падінні з коня.
Археологи виявили також залишки двох дерев'яних палиць: одна, що має форму бейсбольної біти, зроблена з ясена, а друга нагадує молоток крокету: матеріалом для неї послужив терен.
"Існує декілька місць (наприклад, Талхайм в Німеччині), що відносяться до неоліту і що несуть сліди сутичок, але вони не йдуть ні в яке порівняння з побоїщем в долині Толлензе, - підкреслює Харальд Любке з Центру балтійської і скандинавської археології (ФРН). - На останках виявлені відмітини ударів не лише тупої, але і гострої зброї без слідів загоєння. Крім того, тіла не поховані належним чином". Нарешті, не знайдено жодної кераміки, орнаментів або мощених поверхонь, які могли свідчити про похоронні обряди.
Деякі кістки, судячи з усього, річка віднесла досить далеко від місця бою: чи то трупи покидали в річку, чи то поспішно закопали на березі в піску, чи то вони попали у воду самі по собі під час битви, що проходила, до речі, у доволі болотистій місцевості. На думку Любке, останки, які вдалося знайти, можуть виявитися лише малою частиною того, що лежить на справжньому полі бою вгору за течією, де серйозні розкопки поки не проводилися. Можливо, вдасться з'ясувати, що це був зовсім не бій, а, наприклад, масове жертвоприношення.
Але поки версія про битву залишається найпривабливішою. До того ж знайдені докази того, що принаймні деякі загиблі харчувалися просом: це нетипово для Північної Німеччини того часу. Виявлені також бронзові шпильки, виконані в силезському стилі. Силезія знаходиться в 400 км. на південний схід від цих місць.
Результати дослідження опубліковані в журналі Antiquity.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас