Греція заважає Польщі вступити до єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція заважає Польщі вступити до єврозони

Казна та Політика
706
У зв'язку з кризою, яку переживає єдина європейська валюта євро, Польща поки не має наміру приєднуватися до єврозони.
"В ці неспокійні часи нам здається розумним не вступати до єврозони", - сказав глава польського Національного банку Марек Белька.
За словами керівника Центробанку, "населення країни зараз також скептично ставиться до цього питання", передає ИТАР-ТАСС.
"Доти, доки Греція продовжує залишатися "відкритою раною" валютного союзу, євро не бачиться настільки привабливим, яким він колись був або яким він, можливо, ще стане", - відзначив Марек Белька.
В той же час, за його оцінкою, "в довгостроковій перспективі наявність власної національної валюти в результаті серйозних коливань обмінного курсу обходиться дуже дорого". "Від цього страждають, перш за все, підприємства малого і середнього бізнесу, що є основою польського народного господарства", - пояснив банкір.
Марек Белька не назвав конкретного терміну приєднання Польщі до єврозони, проте, за його словами, якщо ситуація в європейському валютному просторі стабілізується, Польща цілком може форсувати вступ до нього.
Сувора програма економії, яку реалізує Греція, допомогла істотно скоротити бюджетний дефіцит, але призвела до посилення рецесії в країні, зростання безробіття і скорочення доходів населення. При цьому перспективи повернення Греції на ринок боргових зобов'язань не стали яснішими з тієї миті, як ЄС і МВФ "врятували" Афіни від дефолту в травні 2010 року. Прибутковість грецьких облігацій продовжує перебувати на рекордному рівні, який не дозволяє Греції повернутися до довгострокових запозичень, а рейтингові агентства провели в березні другу хвилю скорочень грецького рейтингу, що вже був у категорії нижче інвестиційної.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас