Чехія вислала ще одного українського дипломата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія вислала ще одного українського дипломата

Казна та Політика
586
Чехія вислала ще одного українського дипломата. Цю інформацію під час прес-конференції підтвердив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Дікусаров, передає кореспондент РБК-Україна.
Проте, Дікусаров не назвав прізвище дипломата. "Чехія здійснила симетричні кроки стосовно України. Ми відзначали щодо інциденту, який стосувався чеських дипломатів в Україні... Ми мали повну доказову базу, і тому кроки чеської сторони ми не можемо назвати як рівнозначні", - заявив він.
Нагадаємо, раніше Чехія вже вислала з країни військового аташе України. "Ми розглядаємо подальші кроки, але я б не став говорити про це, тому що вони стануть безглуздими", - заявив міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг.
16 травня ц.р. Шварценберг заявив, що Чехія має намір вислати українських дипломатів у відповідь на аналогічну дію з боку України.
У свою чергу, в Міністерстві закордонних справ України заявили, що рішення чеської сторони щодо висилки одного із співробітників посольства України в Чеській Республіці є абсолютно неадекватною реакцією на оголошення офіційним Києвом персонами нон ґрата двох співробітників військового аташе Чехії в Україні, які займалися шпигунською діяльністю проти України.
В МЗС підкреслили, що в день оприлюднення відповідного рішення української сторони Службою безпеки України (СБУ) були представлені вичерпні докази того як, прикриваючись своїм дипломатичним статусом, чеські офіцери збирали інформацію про новітні українські оборонні розробки, вдаючись при цьому до відкритої корупції українських громадян.
МЗС України наполягає, що співробітник посольства України, оголошений персоною нон ґрата в Чехії, в своїй діяльності чітко дотримувався положень Віденської конвенції про дипломатичні відносини, тому ні про яку взаємність в даному випадку мови йти не може.
Нагадаємо, 13 травня МЗС України оголосило персонами нон ґрата двох дипломатів Чеської Республіки в Україні за збір інформації, що становить державну таємницю. Крім того, за підозрою в шпигунстві на користь Чеської республіки СБУ затримала двох громадян України.
На думку МЗС Чехії, висилка чеських дипломатів є помстою за надання притулку екс-міністру економіки України Богдану Данилишину. Українське зовнішньополітичне відомство такі звинувачення відкидає.
Як повідомлялося раніше, Чехія викликала невдоволення української сторони наданням політичного притулку Данилишину, колишньому міністру економіки України в уряді Тимошенко. Данилишина в Києві звинувачують в службових зловживаннях.
Чехія надала Данилишину політичний притулок 13 січня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас