Експерт: Внутрішні чинники зростання економіки в Україні поступово змінюють зовнішні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Внутрішні чинники зростання економіки в Україні поступово змінюють зовнішні

Казна та Політика
549
Сповільнення темпів економічного зростання в Україні в березні - квітні 2011 року пов'язане з гальмуванням світової економіки і ефектом високої бази порівняння, тому все більше уваги необхідно приділяти внутрішнім чинникам зростання, що продовжують демонструвати хорошу динаміку, вважає керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.
"Ризик ослаблення зростання став загострюватися. Це варто врахувати в орієнтирах монетарної і валютної політики", - сказав він в інтерв'ю агентству.
За оцінками Литвицького, в березні кумулятивна динаміка ВВП знизилася з 5,9% до 5,2%, в квітні - до 4,6-4,9%, тоді як прискорення інфляції склало 1,7 процентного пункту - показник зріс до 9,4% в річному вимірі.
"Економіка залишається сильною. Зростання - впевненим. Але, як і інфляція, воно менше надихає, ніж це виглядало в січні - лютому. Макроекономічні ризики відносно збалансовані. Значної їх асиметрії в квітні не було. Домінуючим залишається ризик посилення інфляційного тиску", - оцінив ситуацію в цілому керівник групи радників глави НБУ.
На його думку, досяжність бюджетного орієнтиру зростання ВВП в 4,5% залишається можливою, а споживча інфляція за підсумками року може бути менше 10% і навіть 9%, але при відповідних діях.
Як відзначив Литвицький, грошова пропозиція повинна спиратися на реалії, що полягають в тому, що набирає силу переформатування локомотивів економічного зростання: стає активнішим перехід до внутрішніх чинників.
Радник, зокрема, вказав на гальмування кумулятивного показника зростання в промисловості за підсумками квітня на 1,2 процентного пункту - до 8,5%, в сільському господарстві - на 1,3 п. п. до 4%, в транспорті і зв'язку - на 1,4 п.п. до 11,1%.
Одночасно зростання в будівництві прискорилося на 4,8 п. п. - до 11,6%, в роздрібній торгівлі - на 1,5 п. п. до 13,8%, нагадав Литвицький, уточнивши, що поки ці галузі не можуть витягнути всю економіку, оскільки їх питома вага в створенні ВВП приблизно в три рази нижча.
"Набирає чинності перезавантаження факторів зростання: орієнтовані на зовнішній попит галузі відчувають певне пригнічення попиту на світових ринках, зачеплених сповільненням відновлення глобальної економіки; одночасно галузі кінцевого споживання вийшли на авангардні позиції", - підкреслив радник глави НБУ.
За його словами, цьому сприяло високе зростання реальної зарплати і номінальних доходів, а також упевнене відновлення інвестиційного попиту. Литвицький нагадав, що інвестиції в основний капітал зростають третій квартал поспіль і в I кварталі 2011 року це зростання досягло 12%.
"Це свідчить про закінчення трирічних інвестиційних канікул", констатував він.
Радник глави НБУ відзначив, що утриманню і збільшенню нинішніх темпів зростання має сприяти ослаблення несприятливого ефекту бази порівняння в подальші місяці, хороший урожай, який при оптимальному менеджменті держави у сфері експорту дозволить сільському господарству зробити істотний внесок у створення ВВП. < p> "Перегляд бюджету в бік підвищення витрат на споживання в умовах проведення сильної антиінфляційної і відповідальної курсової політики може підвищити вклад споживання, зокрема торгівлі, в нарощення висхідної динаміки ВВП. Допоможе справі і посилення інвестиційної складової в період завершення проектів у контексті підготовки до "Євро-2012", - сказав також Литвицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас