Баррозу: ЄК може врахувати проблему Косово при розгляді можливості вступу до ЄС Сербії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу: ЄК може врахувати проблему Косово при розгляді можливості вступу до ЄС Сербії

Казна та Політика
170
Незалежність Косово не є передумовою для вступу Сербії до Євросоюзу, Єврокомісія все-таки може врахувати косовську проблему при розгляді можливості вступу до ЄС Сербії. Про це, перебуваючи з візитом в Сербії, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, передає "Синьхуа".
Виступаючи на прес-конференції, що відбулася після переговорів з Президентом Сербії Борисом Тадічем, Баррозу відзначив: "Переговорний процес між Бєлградом і Пріштіною, а також факт визнання Сербією незалежності Косово не є попередніми умовами для вступу в ЄС. Косовська проблема все ще існує і її необхідно вирішити". За його словами, при розгляді питання про кандидатуру Сербії Єврокомісія врахує косовську проблему.
На прес-конференції Тадіч вказав, що вступ до ЄС як і раніше є "головною політичною метою" Сербії. Тим часом він підкреслив, що умови для вступу до ЄС не вимагають визнання однією країною незалежності іншої. За його словами, Сербії не варто визнавати незалежність Косово нібито для створення передумови вступу до ЄС.
Баррозу 19 травня прибув до Бєлграда з дводенним візитом до Сербії. Він також зробить візити до Косово і Албанії.
Нагадаємо, перший раунд переговорів між Бєлградом і Пріштіною пройшов в Брюсселі на початку березня ц.р.
На переговорах йшлося головним чином про технічні питання - зокрема, митний режим і обмін інформацією між державними органами. ЄС, який виступив посередником в цьому діалозі, проте, висловив надію, що переговори будуть першим кроком до нормалізації відносин між Сербією і Косово.
Варто відзначити, що Пріштіна відмовляється обговорювати будь-які питання, що оспорюють незалежність цієї території від Сербії. Бєлград давав зрозуміти, що готовий піти на компроміс за умови, що збереже деякий контроль над тими територіями Косово, де компактно проживає сербська меншість.
Нагадаємо, Косово в 2008 р. в односторонньому порядку оголосило про незалежність від Сербії. Фактично ж Бєлград втратив контроль над цією територією з 1999 р.
На сьогоднішній день Косово визнають незалежною державою 75 країн з 192 членів ООН, у тому числі США. Проте 69 країн, у тому числі два постійні члени Ради безпеки ООН - Росія і Китай - відмовилися це зробити, продовжуючи розглядати цей регіон як частину Сербії. Не визнає відділення краю і Бєлград.
За матеріалами:
Сіньхуа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас