Нацбанк працюватиме в групах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк працюватиме в групах

Казна та Політика
430
Світовий банк домігся від України згоди перейти на європейські принципи консолідованого нагляду, який почне працювати через півроку. Прийнятий вчора парламентом закон зобов'яже понад 50 фінансових груп консолідувати свою звітність і знизити кредитування інсайдерів. Фінансисти чекають підвищення загальної культури ведення банківського бізнесу, але не сумніваються, що знайдуться ті, хто буде обходити закон.
Нагляд над банківськими та небанківськими фінансовими групами на консолідованій основі почне працювати в Україні через півроку, йдеться в прийнятому вчора Верховною радою у другому читанні законопроекті # 7399. До банківської групи, що складається з декількох юридичних осіб, які перебувають під спільним контролем, де понад 50% сукупних активів є банківськими, зможуть входити небанківські фінустанови: страхові, керуючі, факторингові та фінансові компанії, не виключаючи промислових активів.
Небанківськими фінансовими групами будуть вважатися групи юросіб під загальним контролем, що складаються мінімум з двох фінустанов, які проводять переважну діяльність.
Консолідований нагляд будуть вести три регулятори - Нацбанк, Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку і Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг. Учасники груп мають вибрати уповноваженого представника, який буде надавати регулятору консолідований звіт по всій групі. При цьому банки жорстко обмежуються в розмірах кредитування членів групи.
За словами голови ради Асоціації українських банків (АУБ) Станіслава Аржевітіна, парламент дослухався до думки АУБ і встановив дворічний перехідний період для приведення показників діяльності учасників фінансових груп у відповідність з новим законом.
У розробці законопроекту активно брав участь Світовий банк. Однак прийняття документа не стане приводом для видачі Україні кредиту на $350 млн на розвиток банківської системи. "Прийняття закону - дуже добрий сигнал, але дуже критичним залишається питання прийняття змін до закону 'Про Фонд гарантування вкладів фізосіб'", - зазначив координатор проектів Світового банку по Україні, Білорусії і Молдавії Маріус Вісмантас.
Фінансисти кажуть, що прийнятий закон підвищить культуру ведення банківського бізнесу, тому що спрямований на зниження ризиків банкрутства банків. Але в ньому погано прописаний механізм взаємовідносин регуляторів. "Закон відкрив двері в більш прозорі та цивілізовані відносини, але те, наскільки в неї входять фінансові установи, буде залежати від нормативно-правових актів, які прийме Нацбанк", - відзначив радник голови правління Кредобанку Руслан Гриценко. "Відносини між регуляторами останнім часом досить прохолодні, через що спільні перевірки можуть бути ускладнені", - вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.
Зі свого боку в Нацбанку вважають, що здатні забезпечити жорстку імплементацію норм закону, який розширює діяльність регулятора на 50 фінансових груп. "Пакет підзаконних актів, які будуть прийняті протягом шести місяців для роботи органів нагляду, сильно ускладнить виведення коштів з банків, - сказало джерело в НБУ .- Ми пропишемо чіткі терміни надання звітності групи і механізми санкцій за неправдиву інформацію. Буде контролюватися весь 'периметр групи ', який набагато вище кола інсайдерів, бо включає всі пов'язані компанії, які не ідентифікуються безпосередньо".
Однак фінансисти сумніваються, що всі бізнесмени будуть діяти за законом. "Якщо власник дійсно хоче вивести кошти з банку, він зробить це в будь-якому випадку, - сказав заступник голови правління одного з великих банків .- Наприклад, перекине кошти фірмі, оформленої на 'дядю Васю', зв'язок з яким визначити буде неможливо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас