Відмова влади КНР підвищити тарифи на електроенергію загрожує кризою в електроенергетиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмова влади КНР підвищити тарифи на електроенергію загрожує кризою в електроенергетиці

Енергетика
298
Відмова влади КНР підвищити тарифи на електроенергію загрожує кризою в електроенергетиці, вважає експерт Chatham House Керрі Браун, передає РБК daily.
Браун вважає, що влада КНР зволікає з підвищенням тарифів, побоюючись інфляції. "Тоді, коли ціни на енергетичне вугілля, на якому працює 70% китайських ТЕЦ, виросли з минулого року майже на 20%, Пекін за той же період підняв тарифи на електрику всього на 2%. Пекін утримує ціни на низькому рівні, оскільки китайські споживачі відмовилися б платити більше", - зазначив він.
За словами експерта, хоча необхідність серйозного перегляду тарифної сітки очевидна, Пекін навряд чи зважиться на відпустку цін. "Уряд робить спроби зробити енергетичний сектор більш ринковим. Однак це не означає, що КНР готова відмовитися від державного контролю - це занадто політично важлива галузь", - вважає К. Браун.
Водночас, експерт IHS Global Insight Том Грідер зазначив, що складна ситуація не вичерпується тільки підвищенням цін на вугілля, які досягли дворічного максимуму. "Через посушливу зиму рівень більшості головних водних артерій Китаю, начебто річки Янцзи, знизився, що, природно, позначилося на роботі ГЕС. Водночас запаси вугілля на багатьох ТЕЦ в Центральному Китаї підходять до кінця, і якщо влада зажадає збільшити виробництво, то це призведе до перебоїв у транспортній інфраструктурі, оскільки запит припаде на пік перевезень", - прогнозує експерт.
Відзначимо, наразі перебої з електрикою відзначаються в східних провінціях Хунань, Чжецзян, Цзянсу, а також в Шанхаї і вищезгаданому Чунціні. Сумарні втрати місцевих енерговиробників склали 2,8 млрд дол за I квартал цього року.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас