Чорновіл: Скандал з Чехією - справа рук Хорошковського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорновіл: Скандал з Чехією - справа рук Хорошковського

Казна та Політика
615
Народний депутат (група "Реформи заради майбутнього"), перший заступник голови Комітету ВРУ у закордонних справах Тарас Чорновіл вважає, що дипломатичний скандал між Україною і Чехією був створений штучно
Чорновіл вважає, що чеські дипломати навряд чи вийшли за межі дозволеності. "Тимчасового повіреного у справах Чехії в Україні я теж трохи знаю, і можу сказати, що його цікавили не наші таємниці, а те, що у нас відбувається в цілому та відносини України з НАТО, при тому в абсолютно офіційному ключі. Тому мені важко припустити, що був реальний шпигунський скандал", - сказав нардеп.
За його словами, матеріали, які представлені в пресі СБУ, вражають масою нестикувань: "Наприклад, розповідають, що шпигунство було направлено на авіацію - показують танки, говорять про "Оплот" - показують модернізований радянський танк "Т"". "Як доказ в матеріалах представлені також буклети з виставок. Так ось, у мене є такі самі. Я був на одній з авіаційних виставок (де було й багато представників дипломатичного корпусу), і там вільно роздавали такі листівки, як рекламні матеріали", - додав нардеп. "Висунути як доказ шпигунства чиюсь зустріч і розмову - ну, вибачте. Наприклад, я раз на тиждень зустрічаюся з дипломатами, ми розмовляємо, можемо подарувати один одному щось, наприклад, національний напій, відповідно, обмінюємося пакетами. Показані відеоматеріали мені нагадують запис звичайної, типової зустрічі", - сказав він.
Чорновіл також не виключає, що дії України були викликані виступом екс-міністра економіка Богдана Данилишина. "Оскільки знаю нашу СБУ", - додав він. "Хочу нагадати минулорічну ситуацію з поїздкою Януковича до Берліна, яка була вкрай важливою і знаковою для нього, як Президента. Чим вона була зірвана? Трьома акціями Хорошковського, дві з яких безпосередньо стосуються Німеччини: справою Ланге, справою Шулера, справою каналів. "Завдяки" цим цілеспрямованим ударам була зірвана тема транспорту енергоносіїв, модернізації нашої ГТС. Наслідки зрозумілі", - сказав він.
"Кому це вигідно? Давайте відстежимо ланцюжок подій: 1) Україна дійсно просунулася в напрямку євроінтеграції, і після всієї тієї дурості з Митним союзом з нами почали вести більш предметну розмову. 2) Чехія - член ЄС, де всі рішення ухвалюються консенсусом. Чехію представляє знаменитий пан Фюле, європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства", - зазначив він.
Чорновіл також нагадав, що повноваження посла Чехії в Україні закінчилися, і Чехія давно подала агреман на нового посла, але він не розглядається. "У Тимчасового повіреного акредитація закінчується в червні цього року", - сказав він. Чорновіл зазначив, що з вини української сторони, починаючи з червня, Чехія в нашій країні не буде представлена ​​офіційним дипломатичним представником відповідного рангу. "Тобто Україна веде до зниження дипломатичних відносин з Чеською республікою. Вибачте, але це вже не казус, а наближення нас до зриву дипломатичних відносин", - підкреслив він. "Це вже страшна річ, бо якщо ви не даєте приїхати послу, то демонструєте недружнє ставлення до країни. Це обов'язково позначиться на переговорному процесі, оскільки Чехія обов'язково зробить інтервенцію в певні органи ЄС з цього приводу", - сказав Чорновіл.
"Так що, знайшлася відповідь на питання "кому все це вигідно"? Якщо ні, тоді згадайте, хто нас кличе до Митного союзу. А хто сьогодні керує СБУ? - Член "кремлівського квартету"...", - підсумував нардеп.
Що ж стосується реакції Чехії, то, за словами Чорновола, спрацював принцип симетричності, який закладений в принципах дипломатії. "Українського дипломата "попросили" у зв'язку з тим, що діяльність наших спецслужб була визнана некоректною", - пояснив нардеп.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас