Експерт: Білорусі необхідно близько 8 млрд доларів для стабілізації ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Білорусі необхідно близько 8 млрд доларів для стабілізації ринку

Казна та Політика
478
Екс-глава Нацбанку Білорусі Станіслав Богданкевич оцінює обсяг необхідного Білорусі кредиту МВФ для стабілізації ситуації з валютою в 8 млрд доларів.
У березні в Білорусі виник дефіцит іноземної валюти, при цьому Нацбанк не дозволяв банкам країни здійснювати операції з населенням за курсом, більш ніж на 2% перевищує офіційний. Однак 11 травня регулятор скасував обмеження для банків щодо встановлення курсів. Ажіотажний попит на валюту виник на побоюваннях девальвації білоруського рубля. У цей час у Білорусі склалося чотири обмінних курси національної валюти. Нацбанк встановив курс білоруського рубля по відношенню до долара в розмірі 3 120 білоруських рублів. Білоруські банки виставили курс рубля до долара близько 4 500. На чорному валютному ринку за долар дають 6 000 білоруських рублів, на міжбанківському ринку вартість долара доходить до 8 000 рублів.
"Щоб стабілізувати ситуацію з валютою з урахуванням реального очікуваного дефіциту торгового балансу в 12 мільярдів доларів цього року, думаю, всіма заходами можна скоротити його, скажімо, до 8 мільярдів доларів. От не менше за цю суму треба просити у МВФ", - вважає Богданкевич.
Екс-голова Нацбанку підкреслив, що надання стабілізаційного кредиту - обов'язок МВФ. "Заради цього фонд і створювали. Ми з Мясниковичем (прем'єр-міністр Білорусі) колись підписали у Вашингтоні, що ми члени цього фонду, внесли якийсь капітал у цей фонд. І ми маємо право просити допомоги у МВФ, не зважаючи на диктаторську сутність нашого режиму", - заявив він.
Богданкевич відзначив, що МВФ надає вигідні кредити, які можна взяти на 15-17 років. Водночас він звернув увагу на те, що допомоги у МВФ необхідно просити під узгоджену програму реформ і зобов'язання її виконувати.
Білорусь раніше звернулася до уряду РФ за кредитом в 1 млрд доларів і до антикризового фонду ЄврАзЕС за кредитом в 2 млрд доларів. Ці позики необхідні країні для стабілізації ситуації на валютному ринку, де спостерігається серйозна нестача іноземної валюти. При цьому глава Мінфіну РФ Олексій Кудрін говорив, що Росія не розглядає можливість виділення кредиту Білорусі зі свого бюджету, йдеться тільки про кредитування з антикризового фонду ЄврАзЕС.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас