Скоро вирішиться доля Верховного суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скоро вирішиться доля Верховного суду

Казна та Політика
508
Сьогодні відбудеться чергове засідання комітету Верховної Ради з правосуддя, в центрі уваги якого - згідно з проектом порядку, який є в розпорядженні "ЭИ", - буде одіозний законопроект № 7447. Більш того, даний документ стоїть і в завтрашньому порядку денному Верховної Ради, що надає засіданню цього комітету ще більшої інтриги та адреналіну.
Нагадаємо, що цей документ має велике значення для всієї судової системи, оскільки визначає майбутнє найвищого судового органу країни - ВСУ. Законопроект виписаний у властивій для впливових юристів-регіоналів манері: головне - визначити мету, а кошти підійдуть будь-які. Як наслідок, законодавча ініціатива передбачає не тільки повернення ЗСУ частини з відібраних влітку повноважень, а й проведення своєрідного кастингу серед усіх 49 суддів ВСУ. Двадцятка найкращих залишиться працювати в суді, а інших - або в нижчестоящі суди, або у відставку.
"ЭИ" неодноразово писали про причини появи законопроекту № 7447: витіснити команду Василя Онопенка з усіх владних посад, предметно поговорити з ними про зароблені на цих посадах кошти і отримати можливість реалізовувати свою політику в стінах ЗСУ. У рамках судової реформи, здійсненої влітку 2010 р., цей план реалізувати не вдалося. І законопроект № 7447, зареєстрований 9 грудня минулого року, став другою спробою домогтися свого.
Надалі події розвивалися таким чином. 15 лютого 2011 р. Верховна Рада схвалила дану законодавчу ініціативу в першому читанні. Це, ймовірно, повинно було послужити сигналом, що регіонали не жартують зі своїм специфічним розумінням демократичних принципів. Через тиждень дюжина суддів ВСУ, які вже давно перебували в опозиції до Василя Онопенка, почали збір підписів за висловлення недовіри своєму голові. Все це призвело до проведення 11 березня позачергового пленуму ВСУ, де пан Онопенко отримав підтримку більшості суддів ВСУ і святкував перемогу.
Після цього найбільш логічним виглядав би сценарій, коли регіонали в найкоротші терміни взяли б законопроект № 7447 у другому читанні і в цілому і тим самим продемонстрували б норовистому ВСУ (а також і всім іншим органам судової влади), чому сьогодні не можна так нечемно поводити себе з волею владної сили. Як наслідок, вже 14 березня постпред президента в парламенті Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) озвучив на погоджувальній раді Верховної Ради прохання самого Віктора Януковича включити законопроект № 7447 до порядку денного парламенту. Крім цього, на якнайшвидшому ухваленні цього документа наполягав і голова комітету Верховної Ради з правосуддя Сергій Ківалов (Партія регіонів).
Після таких гучних заяв регіонали несподівано різко і практично відразу ж здали назад - про законопроект № 7447 майже перестали говорити, а профільний комітет постійно відкладав його підготовку до другого читання. Раніше "і" вже висловлювали припущення, що в усій цій історії вагоме слово, швидше за все, сказали високопоставлені представники Заходу - можливо, одна з нечисленних сил, здатна змусити нашу владу повернути назад важливий для неї процес. У США і Європі було безліч претензій до літньої судової реформи, яка, м'яко кажучи, відповідала далеко не всім демократичним стандартам і цінностям. Їх позиція зовсім не означає, що вони незадоволені ситуацією, коли регіонали сконцентрували у своїх руках всі важелі влади в країні. Їм, швидше за все, важливо, щоб регіонали обставляли свої дії надійною ширмою демократії. А у випадку з Василем Онопенко демократичним бачився тільки один шлях - зняття його руками суддів ВСУ. Але цей шлях провалився, а інші методи української влади, як видно з дій і висловлювань представників Заходу, складно назвати демократичними. А з думкою розвинених демократій нинішня влада не може не рахуватися, оскільки у перших є достатньо важелів для лобіювання своєї думки.
За інформацією "ЭИ", всі ці та багато інших проблем, пов'язані з законопроектом № 7447, впливові юристи Партії регіонів інтенсивно обговорювали напередодні сьогоднішнього засідання комітету з правосуддя. А поговорити є про що: документ у своїй суті де-факто залишається ненаписаним, про що красномовно свідчать сотні поправок, поданих народними обранцями. Іншими словами, на голосування в другому читанні може цілком вийти абсолютно новий документ, що і визначає нині предмет кулуарних переговорів. І тільки прийдешнє засідання комітету покаже, яким чином регіонали мають намір вирішувати свою описану вище іміджеву проблему. Адже їх головні юристи сказали, що документ буде ухвалений, і тепер, за негласними правилами, повинні нести відповідальність за свої слова.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас