Чехія висилає з країни військового аташе України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія висилає з країни військового аташе України

Казна та Політика
485
Чехія висилає з країни військового аташе України, передає чеське агентство Mediafax.
Ім'я дипломата не розкривається.
"Ми розглядаємо подальші кроки, але я б не став говорити про це, тому що вони стануть безглуздими", - заявив міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг.
16 травня ц.р. Шварценберг заявив, що Чехія має намір вислати українських дипломатів у відповідь на аналогічну дію з боку України.
В свою чергу, в Міністерстві закордонних справ України заявили, що рішення чеської сторони щодо висилки одного із співробітників посольства України в Чеській Республіці є абсолютно неадекватною реакцією на оголошення офіційним Києвом персонами нон грата двох співробітників військового аташату Чехії в Україні, які займалися шпигунською діяльністю проти України.
У МЗС підкреслили, що в день оприлюднення відповідного рішення української сторони Службою безпеки України (СБУ) були представлені вичерпні докази того, як, прикриваючись своїм дипломатичним статусом, чеські офіцери збирали інформацію про новітні українські оборонні розробки, вдаючись у своїй діяльності до відкритої корумпованості українських громадян.
МЗС України наполягає, що співробітник посольства України, оголошений персоною нон грата в Чехії, у своїй діяльності чітко дотримувався положень Віденської конвенції про дипломатичні зносини, тому ні про яку взаємність в даному випадку йтися не може.
Нагадаємо, 13 травня МЗС України оголосило персонами нон грата двох дипломатів Чеської Республіки в Україні за збір інформації, що становить державну таємницю. Крім того, за підозрою в шпигунстві на користь Чеської республіки СБУ затримала двох громадян України.
На думку МЗС Чехії, висилка чеських дипломатів є помстою за надання притулку екс-міністру економіки України Богдану Данилишину. Українське зовнішньополітичне відомство такі звинувачення відкидає.
Як повідомлялося раніше, Чехія викликала невдоволення української сторони поданнями політичного притулку Данилишину, колишньому міністру економіки України в уряді Тимошенко. Данилишина в Києві звинувачують у службових зловживаннях.
Чехія надала Данилишину політичний притулок 13 січня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас