Луценко хоче, щоб його справу розглядали присяжні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Луценко хоче, щоб його справу розглядали присяжні

Кримінал
385
Лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко подав до Генеральної прокуратури клопотання про те, щоб його справу розглядав суд присяжних. Про це повідомляє прес-служба партії.
У клопотанні екс-міністр внутрішніх справ відзначає, що стаття 127 Конституції прямо вказує на здійснення правосуддя професійними суддями, і у визначених законом випадках, народними засідателями і присяжними, а частиною 2 статті 129 Конституції встановлено, що судочинство здійснюється суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних. "Таким чином за Конституцією невід'ємним правом народу України є право безпосередньої участі у здійсненні правосуддя, а кожної людини - можливість вибирати справедливий суд", - йдеться у клопотанні екс-міністра.
"Отже, я, Луценко Юрій Віталійович, маю право на розгляд кримінальної справи справедливим, неупередженим і незалежним судом, встановленим законом. Таким законом є Конституція України, яка має вищу юридичну силу, і положеннями статей 124, 127, 129 встановлює, що судочинство в Україні здійснюється судом присяжних", - йдеться у клопотанні.
"Враховуючи те, що статтею 218 Кримінально-процесуального кодексу України визначено можливість обвинуваченому заявити клопотання про склад суду, який буде здійснювати розгляд його справи, те, що норми Конституції є нормами прямої дії, вважаю, що єдиним законним складом суду, який забезпечить справедливе і неупереджене розгляд кримінальної справи за звинуваченням мене, Луценка Юрія Віталійовича, є суд присяжних", - сказано в документі.
Нагадаємо, 28 січня 2011 року досудове слідство у кримінальній справі відносно екс-глави МВС Луценка і ще трьох колишніх співробітників відомства встановило, що вони завдали державі збитків розміром більше 970 тисяч гривень. Апеляційний суд Києва 22 квітня продовжив термін арешту Луценка до 26 травня, після чого екс-міністр заявив про намір з 22 квітня розпочати голодування. 28 квітня екс-міністр письмово поінформував керівництво Київського СІЗО про відмову приймати їжу. Наразі Луценко перебуває на лікуванні в Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас