Росія не виключає, що відбере в України газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не виключає, що відбере в України газ

Енергетика
541
Заступник голови Державної Думи РФ, Президент Російського газового товариства Валерій Язєв не відкидає перерозподілу газу, що транспортується через Україну, для постачань по "Північному потоку".
Про це він сказав на прес-конференції в Москві.
"Сумарна потужність ГТС України - 142 млрд. куб. м газу на рік, зараз там проходить десь 118 з недовантаженням з різних причин – відповідно до контрактів і по технічній можливості. Я допускаю, що якийсь перерозподіл буде, адже подача газу з північних родовищ коротша через "Північний потік", - сказав Язєв.
При цьому він підкреслив, що РФ не збирається відмовлятися від транзиту по українській ГТС.
"Ми завжди підкреслювали, що без неї обійтися не можемо, але нам і Європі набагато легше стане, якщо з'явиться ще один шлях постачання газу до Європи", - додав він.
Як відзначив Язєв, було заявлено, що до початку видобутку газу з Штокманського родовища постачання по "Північному потоку" здійснюватимуться з Южноруського родовища.
При цьому він підкреслив, що Росія має єдину систему газопостачання і може поставити газ з будь-якого родовища в будь-яку точку на кордоні Росії.
Він відзначив, що проектна потужність першої нитки "Північного потоку" становить 27,5 млрд. куб. м на рік і контракти на цей об'єм є.
"Не бачу проблем із завантаженням цієї нитки і через рік буде пущена друга нитка", - відзначив Язєв.
Він також вважає, що зараз немає підстав для перегляду ціни на газ для України.
Окрім цього Язєв вважає, що в разі приватизації "Нафтогазу" недопуск до неї "Газпрому" нелогічний.
"Як це зрозуміти? "Газпром" - основний партнер і "Нафтогаз" живе від газпромівського газу – за рахунок постачань і транзиту… а акції продати хоч кому, лише не "Газпрому" - це незрозуміла дискримінація", - підкреслив Язєв.
Він також відзначив, що РФ виступає за покрокове об'єднання двох компаній.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас