Amnesty International: В Україні спостерігаються "тривожні тенденції" у сфері прав людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Amnesty International: В Україні спостерігаються "тривожні тенденції" у сфері прав людини

Казна та Політика
456
В Україні після приходу до влади Президента Віктора Януковича в лютому 2010 р. ситуація в сфері прав людини погіршилася. Про це йдеться в щорічній доповіді Amnesty International (AI), передає Deutsche Welle з посиланням на Reuters.
"Правозахисники в Україні зазнають нападів і жорстокого поводження з боку правоохоронних органів", - говориться в документі.
За приклади наводиться побиття в лютому 2010 року глави регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації інвалідів Андрія Федосова, а також справа активіста Андрія Бондаренка, який у серпні минулого року заснував неурядову організацію "Рух прокуратура Вінниці без корупції". Суд зобов'язав його пройти примусову психіатричну експертизу.
У цілому Amnesty International минулого року зафіксувала порушення прав людини у 157 країнах, у тому числі в США і Китаї.
Що стосується Росії, то як зазначили автори доповіді, реформи не врятували Росію від випадків порушення прав людини. "Реформи, що проводяться Президентом Дмитром Медведєвим, не врятували Росію від поліцейського насильства, правової безкарності та незаконних арештів і мало сприяли припиненню порушень прав людини", - говориться в доповіді міжнародної правозахисної організації.
В документі також констатується, що, незважаючи на деклароване прагнення до реформи поліції, корупція та змова залишаються глибоко засіли в системі російських правоохоронних органів і юстиції і через три роки після того, як Дмитро Медведєв змінив на посту Президента Володимира Путіна.
Нагадаємо, в кінці квітня ц.р. міжнародна неурядова організація Freedom House у своєму звіті "Захист демократії в Україні" повідомила про порушення демократичних прав і свобод в Україні за останній рік і не виключила можливості встановлення авторитаризму в країні. "За один рік президентства Віктора Януковича Україна пережила тривожне зниження демократичної практики та прав людини, і якщо ці тенденції не зупинити, вона може повернутися до авторитаризму, як у період до помаранчевої революції", - йдеться у звіті Freedom House.
Організація зробила такі висновки, беручи до уваги зростаючий тиск на ЗМІ, переслідування представників опозиції, втручання Служби безпеки України в політичне життя, нездатність Верховної Ради притягти до відповідальності органи виконавчої влади, а також критикує процедуру проведення місцевих виборів у жовтні 2010 р., яка, на думку авторів доповіді, не відповідала демократичним стандартам.
"Україна рухається в неправильному напрямку при нинішньому уряді, коли йдеться про демократію і права людини. Сучасні тенденції в Україні призведуть до посилення авторитаризму, і це буде величезним кроком назад для України, а також крахом надій на реформи в Євразії в цілому", - заявив Девід Крамер, виконавчий директор Freedom House.
Нагадаємо, на початку 2011 р. Freedom House знизила в рейтингу демократичних свобод України з категорії "вільних" країн до "частково вільних".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас