Акціонерів ТНК-ВР підтримали міноритарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акціонерів ТНК-ВР підтримали міноритарії

Енергетика
252
Почати судові дії проти британської ВР можуть не лише акціонери ТНК-ВР - консорціум AAR, який звинувачує компанію в порушенні акціонерної угоди, - але і міноритарні акціонери "ТНК-ВР Холдингу". Вчора стало відомо, що один з них, Андрій Прохоров, збирається пред'явити позов до ВР через її намір створити стратегічний альянс з "Роснафтою". Втрати "ТНК-ВР Холдингу" від операції ВР і російської держкомпанії міноритарій оцінює в $5-10 млрд.
Вчора стало відомо, що 4 травня акціонер ВАТ "ТНК-ВР Холдинг" Андрій Прохоров подав до Арбітражного суду Тюменської області клопотання про забезпечення майнових інтересів. Він заявив суду про намір пред'явити позов до компаній BP Russian Investments Limited (прямо володіє часткою в ТНК-ВР) і BP International Limited (друга сторона за угодою акціонерів ТНК-ВР) "про стягнення збитків у розмірі $5-10 млрд, понесених 'ТНК-ВР Холдингом' через недобросовісні дії відповідачів, що є використанням можливості визначати рішення, що приймаються компанією".
Також 4 травня в суді було зареєстровано й інше клопотання від групи фізичних осіб, відповідачами за позовом яких значаться члени ради директорів "ТНК-ВР Холдингу" від ВР Пітер Ентоні Чероу і Річард Скотт Слоан. У ТНК-ВР і ВР вчора заявили, що не мають в своєму розпорядженні інформації про звернення, в консорціумі російських акціонерів нафтокомпанії AAR від коментарів відмовилися. Юристи, які представляють міноритаріїв в суді, також відмовилися обговорювати їхні претензії.
Про можливість початку судових розглядів міноритаріїв "ТНК-ВР Холдингу" з ВР джерела, близькі до менеджменту нафтокомпанії, розповідали ще в середині квітня. Пред'явлення претензій до ВР продовжують розглядати також AAR і сама ТНК-ВР. Як пояснили джерела, так сторони збираються відшкодувати свої втрати від порушення компанією акціонерної угоди, які вони оцінюють, як і міноритарій, в $5-10 млрд.
Йдеться про те, що ВР в обхід документа домовилася з "Роснафтою" про створення стратегічного альянсу шляхом обміну акціями і спільній роботі на арктичному шельфі. Також AAR і ТНК-ВР вважають, що представники ВР в радах директорів компаній порушили свої фідуціарні зобов'язання, перешкодивши веденню переговорів з "Роснафтою". Це призвело до "втрати можливості участі в проекті по арктичному шельфу, отримання паперового прибутку" від обміну акцій, а також до втрати синергетичного ефекту від стратегічного партнерства з "Роснафтою". Претензії AAR до ВР вже повністю підтвердив Стокгольмський арбітраж.
За словами партнера юридичної компанії Goltsblat BLP Максима Кулькова, в російській практиці суди найчастіше відмовляють в забезпечувальних заходах за подібними заявами, вважаючи за краще спочатку ознайомитися з суттю позову. Тепер у позивачів є 15 днів для того, щоб прийняти рішення про його подачу. Втім, говорить юрист, шанси стягнути із структур ВР $5-10 млрд невеликі: довести обґрунтованість цифр буде складно.
Джерело, близьке до ВР, вважає, що дії міноритаріїв "ТНК-ВР Холдингу" вигідні перш за все AAR. Адвокат Московської міської колегії адвокатів Олексій Мельников згоден, що "за подібними діями чітко простежується почерк 'Альфа-Груп'", яка "історично діє подібними методами через міноритаріїв" і знає, "в яких судах краще починати такі процеси".
Тим часом сторони продовжують спроби врегулювати конфлікт - термін угоди ВР і "Роснафти" закінчується 16 травня. За даними джерел, обговорюється можливість входження ТНК-ВР в проекти в Арктиці взамін на дозвіл обміну акцій ВР і "Роснафти", а також викуп частки AAR в ТНК-ВР.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас