ЄБРР дасть Україні мільярд доларів на ГТС, якщо Нафтогаз "розділять" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР дасть Україні мільярд доларів на ГТС, якщо Нафтогаз "розділять"

Енергетика
318
Європейський банк реконструкції і розвитку готовий надати Україні кредит на 5 років під реалізацію проекту модернізації газотранспортної системи, заявив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек.
За його словами, з 2009 року вартість проекту комплексної модернізації ГТС зросла з 1,5-2 мільярдів доларів до 3-5 мільярдів доларів, з яких мільярд може бути наданий банком. На думку Куусвека, першочерговим проектом в рамках програми модернізації ГТС може стати модернізація і реконструкція газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород".
При цьому він відзначив, що однією з основних умов виділення грошей буде подальше реформування нафтогазового сектора, зокрема шляхом проведення реструктуризації НАК "Нафтогаз України" з розділенням функцій видобутку, транзиту, купівлі і продажу газу. "Повинні з'явитися окремі компанії з видобутку, транзиту, продажу і купівлі газу із зрозумілим менеджментом, прозорою структурою управління і фінансів. Вони повинні стати прибутковими якщо не відразу, то в майбутньому", - відзначив він.
При цьому директор ЄБРР в Україні не виключив фінансову участь банку в проекті модернізації ГТС навіть в разі створення відповідного консорціуму за участю російського "Газпрому". "Не виключено. Але все залежатиме від структури, у кого буде контрольний пакет, чи буде ЄС в числі учасників і так далі", - сказав Куусвек, відзначивши при цьому, що останній візит до України прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна не дав певної відповіді з приводу такого формату співпраці.
Куусвек також не відкидає, що одним з можливих джерел фінансування проекту може стати вихід "Нафтогазу України" на IPO. "Це вписується в план необхідних реформ в енергетичному секторі. Крім того, залучені фінанси дійсно можна використовувати на оновлення нафтогазових мереж", - відзначив банкір.
Раніше очікувалося, що в середині 2011 року міжнародні банки нададуть Україні перший транш у розмірі 308 мільйонів доларів на модернізацію магістрального газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас