СБУ визнала, що корупція в Україні гніздиться в усіх гілках влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ визнала, що корупція в Україні гніздиться в усіх гілках влади

Кримінал
2970
Щорічно кількість виявлених Службою безпеки України корупціонерів збільшується приблизно на 15%.
Про це заявив начальник Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ Юрій Пилип'юк на круглому столі "Боротьба з корупцією в Україні: стан та проблеми".
Так, за його даними, якщо в 2009 році Службою безпеки та за її матеріалами іншими правоохоронними органами було порушено 750 кримінальних справ, то у 2010 році їх вже було 1107, а за чотири місяці 2011 таких кримінальних справ - 382.
Пилип'юк підкреслив, що, водночас, зростає і рівень залучених до кримінальної відповідальності посадових осіб. Це, зокрема, заступники голів державних відомств, інспекцій, начальники підрозділів правоохоронних органів, судді районних судів і керівники органів місцевої влади.
Учасники круглого столу зійшлися на тому, що боротися потрібно не стільки з корупціонерами, скільки з причинами, які викликають корупцію, не забуваючи про вироблення дієвого механізму контролю за виконанням антикорупційних нормативних актів. Визначальним чинником цього процесу є залучення широкої громадськості до участі у подоланні корупції.
Учасники круглого столу відзначили, що системна протидія корупції має бути націлена на руйнування основних її принципів у суспільстві. Йдеться в першу чергу про так звані "три кити корупції": роздутість чиновницького апарату за мінімальних зарплатах чиновників, надмірна кількість контрольних структур і зарегульованість дозвільної системи.
Керівник Інституту української політики Кость Бондаренко на круглому столі зазначив, що згідно з соціологічними даними, українці вважають найбільш корумпованими структурами суд і міліцію. Зокрема, за словами Бондаренко, 57% респондентів вважають, що добитися справедливості в судах можна, але це дорого коштує, ще близько 28% вважають, що суди в Україні наскрізь корумповані.
Він зазначив, що за даними ЗМІ, найбільш активною у виявленні корупціонерів сьогодні є Служба безпеки України, на другому місці - органи прокуратури.
В свою чергу, Пилип'юк сказав, що в Україні корупцією тією чи іншою мірою вражені всі гілки влади, а найбільше - ті структури, діяльність яких пов'язана з державним цільовим фінансуванням, розподілом і використанням бюджетних асигнувань, експортом та імпортом, здійсненням правосуддя, правоохоронної діяльністю, землекористуванням, ліцензуванням, митним та податковим контролем.
Найбільш поширеними проявами корупції є хабарництво, зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади або службових повноважень, фальсифікація документів. Крім того, корумповані структури, що відповідають за приватизацію державного, колективного або приватного майна. Корупцією вважається також приховування злочинів, уникнення правопорушниками кримінальної відповідальності та інші службові злочини, що вчиняються для задоволення корисливих чи інших особистих інтересів чи інтересів третіх осіб.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас