Греція не покине зону євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція не покине зону євро

Казна та Політика
517
Незважаючи на бурхливий оптимізм, який переважав на ринках останніми місяцями, початок травня підтвердив вірність тези "Sell in may and go away". Важливу роль зіграла "грецька тема", яка знову стала нагальною, давши спекулянтам відмінний привід пограти з курсом євро - останній впав з 1,495 до 1,425.
Все почалося з "м'яких" заяв глави ЄЦБ Жана Клода Тріше і посилилося повідомленнями про те, що Греція як варіант вирішення своїх боргових проблем розглядає вихід з єврозони і повернення до колишньої валюті. Нібито це рішення дозріло за підсумками таємної зустрічі офіційних осіб ЄС. Слідом за цими чутками S&P знизило суверенний кредитний рейтинг Греції до "B/C" з "BB-/B", встановивши прогноз "негативний". А агентство Moody's помістило рейтинги Греції в список на перегляд з можливістю зниження.
Поки офіційні особи заявляють, що варіант виходу Греції з єврозони навіть не розглядається. Про це заявили представник канцлера Німеччини Штефан Зайберт і грецький прем'єр-міністр Георгіос Папандреу. Водночас, член правління ЄЦБ Юрген Штарк заявив, що міжнародну допомогу, включаючи фінансову, яка була узгоджена для Греції, не варто плутати з "бездонним колодязем". Реструктуризація грецького боргу не вирішить структурних проблем податково-бюджетної сфери.
Загалом, завдання з охолодження перегрітого євро виконана. Значить, поки тему "проблем Греції" можна буде притримати. У червні МВФ представить свою оцінку стану економіки цієї країни, швидше за все, їй збільшать обсяг грошової допомоги. На цьому все поки що й закінчиться. Адже треба ж буде боргові проблеми Греції використовувати ще раз, коли євро підскочить, наприклад, до $1,6, і з'явиться потреба у черговому холодному душі.
Якщо ж уявити собі, що Греція все-таки реально зважиться на вихід із зони євро, то для самої єдиної європейської валюти це в кінцевому рахунку може і виявитися позитивним. У сам момент оголошення рішення, звичайно, візьмуть гору "політичні" мотиви, з'являться гасла типу "зона євро тріщить по швах". Проте потім економічний раціоналізм візьме верх. Адже єврозона без слабких країн набагато привабливіша для інвестування. Швейцарії і на карті ледь видно, а валюта - "захисна".
Пам'ятається, у кризу в 2008-2009 років, коли євро стрімко падав з $1,6 до $1,25, обговорювалися варіанти "всихання" зони євро. Так от, вихід, наприклад, Німеччини чи Франції тоді оцінювався як безумовний крах самої ідеї єдиної європейської валюти. Очищення ж єврозони від слабких її учасників, що стали згодом PIGS і периферійними країнами з борговими проблемами, розглядалося, швидше, як благо для євро.
Втім, відпускати з єврозони кого-небудь не вигідно Німеччині, яка за допомогою єврозони створила такий грандіозний ринок для своєї продукції, що іншим розвиненим країнам залишається тільки заздрити. Німеччині доведеться понести великі витрати на вирішення проблем Греції, перш ніж вона вирішить, що збереження ринку збуту для своєї продукції вже є нерентабельним і Грецію можна "відпустити"...
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас