АУБ пропонує внести зміни до Податкового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ пропонує внести зміни до Податкового кодексу

Казна та Політика
677
Асоціація українських банків виступає за вдосконалення законодавчого регулювання оподаткування страхових виплат фізичній особі.
Про це йдеться в повідомленні АУБ.
Асоціація звернулася до керівництва Національного банку і парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики з проханням підтримати пропозиції щодо внесення відповідних змін до Податкового кодексу.
АУБ вважає за необхідне внесення низки змін через неоднозначне тлумачення чинних норм Податкового кодексу щодо оподаткування страхових виплат фізичній особі, у випадку якщо право їх отримання передане вигодоотримувачу.
Зокрема, за даними АУБ, нині поширеною є практика страхування життя фізособи-позичальника або майна, що належить йому, на умовах, за якими вигодоотримувачем за договорами страхування є банк, при цьому надалі такі кошти прямують на погашення заборгованості фізособи-позичальника за кредитним договором.
Чинні норми Податкового кодексу дозволяють трактувати правила оподаткування страхового відшкодування таким чином, що виплати за договором страхування не включаються до складу сукупного (місячного) доходу платника податків, лише за умови якщо вони отримані таким платником податків.
"В той же час, якщо виплати отримає вигодоотримувач - банк - і відразу направить їх на погашення заборгованості фізособи-платника податків, це може бути розцінено податковими органами як надання додаткового блага фізичній особі (у вигляді погашення кредиту, відсотків) з відповідним утриманням з суми виплат прибуткового податку", - відзначає АУБ.
Асоціація вважає, що це не відповідає базовим принципам оподаткування, оскільки за один і той же вид доходу можливе різне оподаткування однієї і тієї ж фізичної особи, залежно лише від технології реалізації договору страхування при його незмінній суті.
З врахуванням цього АУБ пропонує внести відповідні зміни ст.165 розділу 4 Податкового кодексу для врегулювання вказаних проблемних моментів.
Асоціація пропонує передбачити, що в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платника податків не включаються сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, нарахована і отримана платником податків або призначеним їм третьою особою (в т.ч. вигодоотримувачем - банком, за умови спрямування отриманого страхового відшкодування, викупної суми в повному обсязі на погашення заборгованості такого платника податків перед банком).
АУБ також пропонує законодавчо уточнити, що банк, визначений платником податків як вигодоотримувач за договором страхування, не є його податковим агентом і, відповідно, не виконує по відношенню до доходу функцію податкового агента.
Як повідомляло агентство, Податковий кодекс (за винятком низки норм) набрав чинності з 1 січня 2011 р.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас