Власник АЕС "Фукусіма" заплатить 25 мільярдів доларів компенсації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власник АЕС "Фукусіма" заплатить 25 мільярдів доларів компенсації

Енергетика
636
Розроблений урядом Японії попередній план компенсації постраждалим від аварії на АЕС "Фукусіма-1" передбачає, що половину загальної суми в 4 трильйони ієн (49,2 мільярда доларів за поточним курсом) доведеться виплатити її власнику і оператору - енергетичній компанії "Токіо електрик пауер "(TEPCO). Про це повідомила сьогодні найбільша загальнонаціональна газета "Асахі".
Оцінивши обсяг компенсації в 4 трильйони ієн, кабінет вважає, що TEPCO як оператор компанії має взяти на себе не менше половини зазначеної суми. Другу половину виплатять інші енергокомпанії країни, що є операторами АЕС та об'єднані в національну асоціацію.
За оцінкою експертів, TEPCO не зможе сама заплатити всю суму, навіть у передбачуваний 10-річний період, і при цьому продовжувати свою діяльність в ролі найбільшого виробника електроенергії в Японії. Влада країни, у свою чергу, вважає за необхідне, щоб вона залишалася в приватному секторі. З метою вишукування коштів план передбачає підвищення плати за електрику приблизно на 16% і придбання спеціальним державним фондом акцій компанії, які помітно подешевшали в результаті аварії на "Фукусіма-1", на суму в 1,6 трильйона ієн (близько 20 мільярдів доларів).
Представники TEPCO поки утрималися від офіційних коментарів з приводу плану, але підтвердили, що будуть продовжувати виплату попередніх компенсацій постраждалим, ведуть переговори з банками про отримання позик і готові співпрацювати з урядом.
За повідомленням близьких до компанії джерел, вона визначить свої чисті збитки в 2010 фінансовому році, що закінчився 31 березня, в 800 мільярдів ієн (близько 1 мільярда доларів).
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас