Карасьов: Україна так і не перейшла "від клану до ринку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карасьов: Україна так і не перейшла "від клану до ринку"

614
У період президентства Ющенка Україна не змогла зробити очікуваний перехід від кланової економіки до ринкової, констатує політолог Вадим Карасьов.
"Фактично в помаранчевий період були підготовлені умови для зміцнення клановості і закладені ризики для демократичної моделі. Саме правова дефектність цього періоду як не повної, не структурованої, не інституціоналізованої демократизації в результаті спровокувала можливість відходу від вже завойованих позицій", - пише Карасьов.
На його думку, основна проблема ринково-ліберального періоду полягала в тому, що будівництво демократії без демонтажу радянської постдержавності і виникла на її уламках кланової економіки, без верховенства права та вільної економічної конкуренції, унеможливлює побудову зрілої, працюючої, ліберальної політекономічної моделі.
"І якщо при Кучмі відбувся перехід від плану до клану, то очікуваний перехід від клану до ринку так і не відбувся. У результаті Україна опинилася між двома сценаріями: або економічна монополія олігархів підімне демократичну конкуренцію, або остання демонополізує олігархічну економіку, що дозволить перейти від клану до ринку. Але події, на жаль, пішли за першим сценарієм", - зауважив Карасьов.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас