Думати шкідливо: десять шкідливих думок про гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думати шкідливо: десять шкідливих думок про гроші

2571
Коли мова заходить про гроші, важливий правильний настрій. Якщо ми про щось думаємо раз за разом, то ці думки втілюються в дії, які ми точно так само здійснюємо знову і знову. Якщо ви даєте собі правильні установки - чудово. Якщо ні, то принаймні тепер знаєте, що стоїть на шляху до вашого добробуту, пише кореспондент DailyFinance Шеріл Ненс-Неш.
"Лотереї настільки популярні тому, що десь у глибині душі люди думають, що це їхній єдиний шанс розбагатіти. І, по правді кажучи, вони в чомусь мають рацію. Причина зовсім не в тому, що люди ні на що не здатні, а в тому, що вони не вірять в свої сили. А упередженість по відношенню до грошей обмежує їхню фінансову успішність", - зауважує письменник Стів Сіболд.
Простіше кажучи, переконання диктують нам, як поводитись, а поведінка програмує результат. Або ще простіше: погані думки - до нестачі грошей.
Ось десять таких поганих думок, які можуть призвести до серйозних фінансових проблем.
1. "Що якщо я завтра помру?" І справді, чи не краще витратити гроші прямо зараз, замість того щоб їх відкладати? "Такі думки можуть утримати вас від прагнення відкладати гроші на майбутнє. Але ймовірність передчасної смерті дуже низька, а ось дожити до старості цілком реально", - указує фахівець з фінансового планування Карен Лі.
Не піддавайтеся на цю жалюгідну відмовку. Краще, навпаки, говорити собі, що, не купивши щось сьогодні, ви більше грошей відкладете на завтра.
2. "Я потім подумаю, чим за це заплатити". Ця невдала думка провокує нас на те, щоб витрачати гроші, яких у нас немає. "Запитайте себе: "Якщо у мене немає грошей на це сьогодні, то з чого я вирішив, що вони завтра з'являться з нізвідки?"- рекомендує Лі. Експерт радить спочатку накопичувати потрібні суми і лише потім купувати що-небудь. Відкладайте задоволення, адже покупка, якої ви довго чекали, принесе вам більше радості.
3. "Це вдала інвестиція". "Саме так вважали багато американців, які в 2000-х купували будинки дорожчі, ніж могли собі дозволити. І подивіться, у що це вилилося у результаті", - нагадує Лі. Перевищення своїх фінансових можливостей іноді приносить позитивний результат, але в більшості випадків це вірний шлях до катастрофи. Замість цього Лі рекомендує говорити собі, що у вас з'явиться будинок вашої мрії, або домашній кінотеатр, або гарний ремонт на кухні, якщо ви будете розумно поводитися з особистими фінансами.
4. "Я все зумію, ось побачите!" Впевненість у собі - річ хороша. А ось самовпевненість і надмірна переконаність у тому, що ви завжди здатні контролювати свої витрати, можуть стати кроком на шляху до розорення. "Ми схильні бути впевненими, що вже цього разу в змозі контролювати себе. Ми приймаємо рекламну кредитну картку від банку, тому що вважаємо, що не будемо нею користуватися або виплатимо всі відсотки вчасно", - наводить приклад фахівець з фінансової освіченості Тед МакЛіман.
Насправді, якщо ми думаємо, що всі наші фінансові помилки в минулому, це неправда - ми можемо робити їх знову і знову, додає експерт.
5. "Зі мною цього ніколи не станеться". Звичайно ж, це правда -поки "це" не станеться насправді. "Думаючи так, люди допускають надмірні витрати і недостатньо підстраховують себе у фінансовому плані, оскільки такий спосіб мислення веде до хибного відчуття безпеки. Приміром, людина вважає, що раз вона працює у своїй компанії вже 20 років, то їїо не звільнять як цінного співробітника або що в разі інвалідності він зможе продовжувати свою роботу", - пояснює Лі.
Можливо, найгіршого з вами і не трапиться, але все одно треба мати план на крайній випадок. А душевний спокій, який приходить до нас, коли ми знаємо, на що опертися в тяжкі часи, безцінний.
6. "Мені не потрібен бюджет, я і так знаю, куди йдуть гроші". Зрозуміло, ви це знаєте. Але навіть якщо так, все одно немає нічого більш ефективного, ніж записати всі витрати на папері й таким чином скласти загальну картину ваших фінансів, стверджує письменник Чад Олів'є. Знати, де ви перебуваєте зараз, - це перший крок до розуміння того, до чого ви хочете прийти.
7. "Це мої пенсійні накопичення". Так-так, це і правда ваші нагромадження. І це пенсійні накопичення, а не гроші на тур по Європі чи шикарний автомобіль. "Пенсійні гроші повинні залишатися на пенсійних рахунках", - підкреслює Олів'є. А кращий спосіб примножити накопичення - диверсифікувати їх.
8. "Адже я цього варта". Поза всяким сумнівом, ви працюєте, але не варто цим зловживати. "Спроби винагородити себе за успішне сидіння на дієті, купивши собі що-небудь, - це пастка, це замкнене коло, це все нові і нові витрати", - пояснює Лі.
Поставте собі кілька запитань. Чи справді вам потрібна ця річ? "Чому ви думаєте, що у вас має бути все нове, краще і т. д.? Спробуйте зрозуміти, чому вам потрібно витрачати гроші, щоб відчути себе краще", - вторить Лі спеціаліст з фінансового планування Денніс Марвін.
Лі, в свою чергу, радить винагороджувати себе іншими способами - скажімо, піти раніше з роботи, приготувати смачну вечерю і покликати друга для приємної розмови.
9. "Я не можу дозволити собі відкладати гроші". Насправді ви не можете собі дозволити не відкладати. "Якщо ми чесні по відношенню до самих себе, то у нас є гроші. Нам просто не подобається контролювати витрати", - констатує МакЛіман.
10. "Я мушу це отримати". "Якщо ви дуже сильно хочете отримати щось одне, то ваша увага до інших речей слабшає. Ви переконуєте себе в тому, що щось треба вам конче, і всі ваші думки крутяться навколо цих туфель, цієї машини, цього будинку. Але пам'ятайте: ейфорія від жаданої покупки мине, а от фінансове "похмілля" може бути дуже сильним", - попереджає письменниця Габріела Кора.
Змінивши свої думки, ви позитивно вплинете і на результати ваших дій. "Правильні переконання щодо грошей міняють ваші думки і позитивно позначаються на кінцевому результаті. Якщо ви будете правильно мислити день у день, то опинитеся на вірному шляху до фінансового успіху", - укладає Сіболд.
Наталія Черкашина
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас