Експерт: НБУ налаштований на продовження співпраці з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: НБУ налаштований на продовження співпраці з МВФ

Казна та Політика
302
Національний банк України налаштований на продовження співпраці з МВФ. Таку заяву зробив перший заступник голови правління НБУ Юрій Колобов під час круглого столу, який провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP та тижневика "Дзеркало тижня. Україна", передає видання.
За словами чиновника, кооперація з МВФ вигідна для України з точки зору можливості залучення дешевих кредитів і підвищення привабливості вітчизняної економіки для іноземних інвесторів. "НБУ дуже акуратно ставиться до виконання всіх своїх зобов'язань перед МВФ, і ми практично за всіма параметрами їх виконуємо", - зазначив Колобов.
Аналізуючи наслідки гіпотетичного виходу України з програми співпраці з МВФ, екс-глава Міністерства фінансів Ігор Уманський зазначив, що поточні ризики глобальної економіки, що зумовлені, зокрема, проблемами Греції, Португалії, Іспанії, Ірландії, США, і так не сприяють залученню Україною зовнішнього фінансування, а в разі припинення співпраці з МВФ можливості отримання іноземних позик для Києва ще погіршаться.
На думку ж екс-заступника міністра фінансів, екс-заступника голови НБУ Олександра Савченка, головним негативним наслідком припинення співпраці з МВФ буде гальмування економічних реформ у державі (пенсійної, житлово-комунальної тощо).
Однак як спрогнозував екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, якщо програма співпраці з МВФ буде зупинена, Україні все одно незабаром доведеться до неї повертатися.
Як приклад вдалої моделі співпраці з МВФ, якою могла б скористатися і Україна, голова правління "ОТП банку" Дмитро Зінков навів досвід Угорщини. Банкір розповів, що офіційний Будапешт із другого півріччя 2008 року мав домовленості з Фондом про отримання позики. Хоча Угорщина в результаті виділеної кредитною лінією не скористалася і в 2010 році відмовилася від програми співробітництва фондом, існування гарантії підтримки МВФ ефективно сприяло боротьбі цієї країни з кризою.
Член наглядової ради "Укрсиббанку" Доменік Меню нагадав, що сьогодні Україна є одним з найбільших позичальників МВФ (13% від усіх виданих позик), а тому від взаємодії з ним офіційному Києву все одно не обійтися. Банкір підкреслив, що співпраця з МВФ необхідна Україні з точки зору підвищення привабливості в очах іноземних інвесторів, без яких диверсифікувати експорт і зміцнити економіку буде проблематично.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас