Білоруські автолюбителі виступили проти зростання бензинових цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські автолюбителі виступили проти зростання бензинових цін

Енергетика
540
Білоруські автолюбителі вважають необґрунтованим зростання цін на автомобільне пальне в країні. Свій протест, як і минулого року, вони висловили під час проведення в білоруській столиці акції "Стоп-бензин". Щоправда, міліція намагалася цьому заходу перешкодити.
Акція "Стоп-бензин" як і аналогічний торішній захід, носила виключно мирний характер. За задумом організаторів, в 12 найбільших містах Білорусі в один і той же час автолюбителі повинні були почати заправляти по два літри палива на бензоколонках, розплачуючись дрібними купюрами. Планувалося, що потім автомобілі учасників акції колонами проїдуть центральними вулицями міст.
Протест був спрямований проти зростання цін на автомобільне пальне в Білорусі. Лише в березні ціни на автозаправках підвищувалися двічі, в результаті чого пальне в середньому подорожчало майже на 15 відсотків.
Щоправда, проведення акції в Мінську було підкоректовано співробітниками міліції. Приблизно через півгодини після початку флеш-мобу на заправках міліція затримала ініціатора заходу, директора інформаційно-просвітницького закладу "За авто" Артема Шаркова. Він був доставлений у Ленінське РУВС білоруської столиці під приводом встановлення особи. Незабаром Шарков з міліції був відпущений.
Як він припустив, його затримання було проведено для того, щоб зірвати акцію "Стоп-бензин". На користь цього припущення говорить те, що напередодні акції Артема Шаркова вже викликали в мінську міліцію, де попереджали про відповідальність за порушення громадського порядку. Тобто зайвий раз встановлювати особу організатора акції у міліції потреби не було.
"Стоп-бензин" проводиться вже вдруге. Затримання ініціатора на подальшому проведенні протестного заходу відбилося слабо. Автолюбителі, хоч і розрізнено, все одно проїхали по центральному проспекту Мінська. Деяких з них Державтоінспекція намагалася штрафувати за наклейки, приклеєні на скла та кузовів машин. Мовляв, подібні надмірності заборонені білоруськими правилами дорожнього руху. Але міліцейські штрафи також не зупинили акцію.
В результаті протестуючі автолюбителі зібралися разом і прийняли колективне звернення до президента Білорусі. У ньому, як повідомив Артем Шарков, містилося "роз'яснення ситуації, що склалася на паливному ринку країни і вимога обґрунтування підвищення цін на пальне". Ніяких політичних цілей під час акції не переслідувалося.
Як пояснювали самі власники машин, вони підтримували ініціаторів "Стоп-бензин", тому що зростання цін, у тому числі і на паливо, їм вже добряче набридло. За словами автолюбителя Андрія, його дивує, що російська нафта в Білорусь поставляється безмитно, але ціни на бензин в Білорусі набагато вищі, ніж у Росії. "Виходить, що це білоруська нафтопереробка намагається додатково заробляти на своїх громадянах", - робить висновок Андрій.
За словами незалежного економіста Івана Анташкевича, сигнал білоруському керівництву, що прозвучав у результаті проведення чергової акції "Стоп-бензин", влада не може не помітити. Проте ціни в Білорусі сьогодні ростуть у всіх галузях. Тому експерт не відкидає, що в пошуках додаткових джерел доходів до бюджету білоруське керівництво знову може піти на підвищення бензинових цін. У цьому випадку, за словами Артема Шаркова, не виключено проведення нової протестної акції.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас