Табачник хоче, щоб церква активніше працювала в сфері освіти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Табачник хоче, щоб церква активніше працювала в сфері освіти

296
Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник вважає, що чим ефективніше православна церква буде працювати в освітній сфері, тим конструктивнішими будуть взаємини між суспільством і державою.
"Чим ефективніше в освітній сфері буде працювати православна церква, тим меншим буде розрив між суспільством і державою, конструктивнішими будуть їхні взаємини", - сказав він під час відеомосту Київ-Москва-Астана в Києві в п'ятницю.
Він також зазначив: "Якби православна церква, продовжуючи освітню та гуманістичну місію, більш активно співпрацювала в освітньому просторі, можливо, моральність освіти, особливо середнього і початкового етапів... деякі проблеми вирішувалися більш ефективно".
За словами Табачника, близько 40% учнів в Україні охоплені предметом християнської етики в курсі історії України та української культури, який належить до варіативної частини навчання і вводиться за згодою органів батьківського самоврядування в школах.
"Питання про релігійне виховання підростаючого покоління за безпосередньої участі священнослужителів - це складна і велика проблема", - сказав міністр.
Він також підкреслив, що пряме вирішення цієї проблеми неможливе з точки зору українського законодавства, оскільки, згідно з Конституцією, церква відділена від держави.
"Ми не можемо і не маємо права, не входячи в протиріччя з Конституцією, вести в школах викладання того чи іншого релігійного вчення", - додав він.
При цьому Табачник підкреслив, що ні законодавство, ні Міністерство освіти не забороняють православній церкві створювати і розвивати світські школи, організовані церквою.
У свою чергу, голова Синодального інформаційного відділу Московського патріархату Володимир Легойда зазначив: "Якщо сьогодні ми продовжуємо говорити, що відділення церкви від школи є наслідок відділення церкви від держави, значить, ми ще поки що перебуваємо в радянській логіці. Це не означає, що церква повинна приводити до школи віросповідальні дисципліни... Російська православна церква завжди наполягала на культурологічному характері вивчення, традицій релігійних".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас