Газові лічильники обійдуться українцям в 3 мільярди гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газові лічильники обійдуться українцям в 3 мільярди гривень

Енергетика
1433
Для обов'язкової установки газових лічильників населенню необхідно 3,4 мільярда гривень, які будуть виділені з держбюджету як "цільова надбавка до тарифу на природний газ", а також "надбавка до тарифу на постачання природним газом".
Як повідомляє "Дзеркало тижня. Україна", таким чином, газові лічильники збираються встановити за рахунок самого населення.
"Здійснити це дуже нескладно, тому що на сьогоднішній день 97,5% таких сімей вже мають лічильники. Ті, у кого є водонагрівальні котли (бойлери), зобов'язані встановити лічильники до 1 січня 2016 року (зараз рівень забезпеченості - 25,3%), а інші, у кого тільки газові плити, - до 1 січня 2018 року", - пише автор статті директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко.
У пояснювальній записці до проекту закону сказано, що близько 4 мільярдів кубометрів, або 20% газу, що йде на потреби населення, споживається без лічильників. При цьому норма споживання - 9,8 кубометра на людину в квартирі з газовою плитою і 23,6 кубометра в будинках, де є водонагрівальні котли. Всі ці норми, на думку експертів, явно завищені, тому що ухвалені були ще у 1996, коли в більшості будинків стояли радянські плити і водогрійкі (з відповідними ККД), а не сучасні Gorenje або Siemens.
"Наявність завищених нормативів на газ приводить до того, що облгази можуть"хімічити" з нібито спожитим, а й реально сплаченим газом, продаючи його вдруге. Прибуток від таких операцій у масштабах України оцінюється в 200-300 мільйонів доларів щорічно", - пише "Дзеркало тижня. Україна".
За даними видання, з населення вже давно знімають 60 мільйонів гривень щорічно у вигляді "цільової надбавки на установку лічильників" у тарифі на газ. По-друге, пропонується додатково збирати для цієї мети щорічно по 430 мільйонів гривень до 2018 року.
Нагадаємо, Верховна рада минулого тижня ухвалила закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", яким зобов'язала всіх споживачів газу, крім населення, встановити лічильники до 1 квітня 2011 року. Що стосується населення, то споживачі газу для опалення зобов'язані встановити лічильники до 1 січня 2012-го.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас