Колишній глава ЦБ Білорусії пропонує негайно девальвувати національну валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишній глава ЦБ Білорусії пропонує негайно девальвувати національну валюту

Валюта
540
Колишній глава Нацбанку Білорусії Станіслав Богданкевич пропонує уряду республіки негайно девальвувати білоруський рубль, інакше його курс ще більше впаде. "Затягування з девальвацією призводить до негативних наслідків. На початку року нам можна було девальвувати рубль на 15%, і цього було достатньо, а зараз, схоже, і 30% мало", - сказав він у бесіді з кореспондентом РИА Новости.
Білоруська влада сама минулого тижня фактично визнала, що девальвацію потрібно проводити на рівні 25%. За словами представників Нацбанку і уряду, справедливий курс перебуває в районі 3800 білоруських рублів за долар (на 25% вище офіційного).
Де-факто в Білорусії склався потрійний курс. Офіційний курс коливається в коридорі 3 050-3 100 рублів за долар. На міжбанківському ринку минулого тижня за долар просили 5 000 білоруських рублів. Однак після усного розпорядження Нацбанку на міжбанку було встановлено обмеження курсу на рівні 4 500 рублів за долар. У зв'язку з цим банки на цьому тижні були готові купувати у юросіб долари за 4410 рублів, щоб мати можливість їх продати по 4 500. На "чорному ринку" населення може продати долар за 4 000 рублів, а купити - за курсом 4200 рублів за долар.
Затягування процесу девальвації, на думку Богданкевича, призведе до зубожіння населення, знецінення рублевих вкладів. "Країна потребує негайної девальвації з одночасним запровадженням жорстких заходів з економії ресурсів, у приватизації та залученні зовнішніх позик", - вважає він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас