Умисне стирання пам'яті може стати реальністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Умисне стирання пам'яті може стати реальністю

93
Дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) стверджують, що їм вдалося відкрити спосіб ослаблення спогадів.
Хіба не про це мріють ветерани війни, жертви зґвалтування та інші люди, що стали свідками чогось жахливого?
Девід Гланцман і його колеги усунули або принаймні істотно послабили довгострокову пам'ять морського равлика (аплізії) шляхом інгібування активності протеїнкінази М (ПКМ), яка входить в сімейство протеїнкіназ C. Ці останні відрізняються тим, що змінюють хімічний склад і функціональність білків, додаючи до них фосфати. Дані протеїнкінази вважаються пов'язаними з пам'яттю. "Майже всі процеси, які беруть участь у роботі пам'яті равлика, виявлені і в мозку ссавців", - підкреслює Гланцман.
Більшість протеїнкіназ мають одночасно каталітичні та регулятивні домени, тобто відокремлені послідовності амінокислот. Перший визначає функціональність протеїнкінази, а другий як вимикач, яким можуть скористатися інші сигнальні шляхи для придушення активності протеїнкінази. На відміну від побратимів ПКМ має тільки каталітичний домен. "Це означає, що не існує жодного способу відключити її, - відзначає вчений. - Вона утримує спогад, поки не розпадеться сама собою".
Дослідники вирішили присвятити час морському равлику через простоту його нервової системи і порівняно легку навченість. Напад хижака підвищує чутливість цієї істоти до навколишнього середовища. Фахівцям відомо, які нейрони за це відповідають і де вони є.
До хвоста равлика прикладався електрошок. Потім вчені злегка торкалися її сифона, в результаті чого молюск рефлекторно скорочувався на 50 секунд. Через тиждень рефлекс тривав 30 і більше секунд, тоді коли у равликів, які не зазнали електрошоку, він тривав одну-дві секунди.
Потім вчені ввели тренованому равлику інгібітор ПКМ. Всього через добу він реагував на дотик так само, як всі інші. Очевидно, що щось трапилося з синаптичним зв'язком між сенсорним і моторним нейронами, що утворився в результаті впливу електрошоку. Зник він чи ослаб? Може, сталося щось зовсім інше? Чи можна поліпшити пам'ять, заохочуючи активність ПКМ? Це стане зрозуміло в подальшому.
Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Neuroscience. Підготовлено за матеріалами Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас