Українець обіграв найсильнішу в світі шахову програму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українець обіграв найсильнішу в світі шахову програму

222
Український нейрохірург Андрій Слюсарчук наосліп подолав раніше непереможну комп'ютерну шахову програму.
Професор Слюсарчук граючи наосліп, тобто, запам'ятовуючи ходи без фіксації їх на шаховій дошці і орієнтуючись лише на голосові команди, за дві з половиною години з рахунком 1,5:0,5 переміг встановлену на максимальну складність 3000 Єло комп'ютерну програму Rybka-4, яку шаховий світ у 2007 році визнав непереможною. "Спортивного інтересу у мене немає, це все - науковий експеримент і шахи - лише інструмент для демонстрації методики запам'ятовування, яку ми підготували і зараз представляємо на державну премію", - прокоментував свою гру учений.
Для забезпечення чистоти гри були задіяні суворі заходи захисту приміщення від використання технічних засобів несанкціонованого обміну даними. З метою підтвердження відсутності пристроїв прийому та передачі інформації перед початком гри Слюсарчука оглянули фахівці із захисту інформації і члени комісії. Були також заглушені всі радіочастоти. Мобільні телефони, блютус, мобільний інтернет та інші засоби передачі інформації та обміну даними не працювали. Щоправда, зауважив ведучий заходу, "ці заходи безпеки дещо нелогічні, адже якщо цю програму ніхто не обігравав, то й нікому підказувати професору".
Слюсарчук присвятив цю гру правам людини в Україні. "Гра - це нагадування нам, що ми гідні того, щоб один одного любити і поважати, тому що людина - це щось неймовірне", - сказав учений.
Присутній на грі представник Книги рекордів України засвідчив чергове досягнення Слюсарчука і пообіцяв направити офіційні папери в Книгу рекордів Гіннеса, зазначивши: "Вперше на планеті була обіграна найсильніша комп'ютерна програма Rybka-4, яка до сьогоднішнього дня була непереможною. Цей рекорд буде зафіксований як світовий у Книзі рекордів України, а документ у відповідності з усіма правилами і формальностями буде направлений, в тому числі до Книги рекордів Гіннеса".
Перед початком гри професор повідомив також, що це його останній подібний захід в Україні. "Якщо протягом місяця держава до мене не повернеться обличчям, то я її покину. Тут я не маю можливості реалізуватися", - сказав він. За словами Слюсарчука, він дуже хотів би отримати увагу від суспільства і держави зокрема. Він запевнив, що при належному ставленні до його роботи вже зовсім скоро може стати лауреатом Нобелівської премії.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас