НБУ: Частка проблемних активів досягла 15% активів українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Частка проблемних активів досягла 15% активів українських банків

Казна та Політика
767
На 1 квітня 2011 частка проблемних активів у банківській системі України досягла 15% активів банків. Про це повідомив заступник голови Національного Банку України Ігор Соркін.
Він підкреслив, що накопичені проблемні активи негативно впливають на регулятивний капітал банків, стримують відновлення кредитування економіки і перешкоджають стимулюванню економічного зростання та підвищення інвестиційної привабливості країни.
"Тому сьогодні українські банки обережно ставляться до надання кредитів і в основному вкладають кошти в державні цінні папери, які хоч і мають низьку прибутковість, проте є безризиковими", - зазначив Соркін.
Він поінформував, що вирішення питання проблемних активів банків передбачено Програмою економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки та визначено одним із пріоритетних напрямів діяльності НБУ.
"З метою ефективного врегулювання проблемних питань, які виникають у діяльності банків, НБУ проводить регулярні зустрічі з банківським товариством. Нацбанк також продовжує пошук додаткових шляхів та інструментів, які б забезпечили вирішення питання проблемних активів", - зазначив заступник голови НБУ.
Так, на його переконання, одним із дієвих механізмів вирішення цього питання може стати створення банку "поганих активів", основна діяльність якого має полягати в придбанні та управлінні проблемними активами банків. Створення такої установи, за словами чиновника, є достатньо поширеною міжнародною практикою.
"Такий підхід до оздоровлення банківської системи, на наш погляд, дозволить знизити навантаження на капітал, зменшити витрати часу, коштів і зусиль, необхідних для обслуговування проблемних активів, надасть банкам можливість повернутися до нормального режиму роботи і зосередитися на виконанні своїх основних функцій, в першу чергу на кредитуванні економіки", - підкреслив Соркін.
Він закликав всіх зацікавлених осіб взяти активну участь в обговоренні можливих механізмів створення і функціонування банку "поганих активів". Пропозиції з цього питання будуть прийматися протягом місяця на поштову та електронну адреси НБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас