В Японії винайшли лазерні свічки запалювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії винайшли лазерні свічки запалювання

842
Інженери та вчені з Країни висхідного сонця побудували першу лазерну систему запалювання для ДВЗ, яка досить мала, щоб поміститися в головці блоку циліндрів, і досить витривала, щоб працювати в жорстких теплових умовах.
На відміну від іскрових свічок, новий пристрій підпалює паливну суміш концентрованими світловими імпульсами. При створенні такої свічки дослідникам з японського Національного інституту природничих наук (NINS) довелося вирішити низку проблем, пов'язаних з достатньою потужністю і мініатюрністю лазера, пише Membrana.
Новий лазер, вбудований в корпус "свічки", налічує в діаметрі всього 9 міліметрів, а в довжину - 11 мм. Він здатний видавати довгу серію 800-пікосекундних імпульсів. Одного такого спалаху недостатньо для ініціації полум'я, але кілька імпульсів поспіль вже поставляють в циліндр двигуна достатньо енергії. При цьому концентрація випромінювання у вихідному пучку становить близько 100 гігават на квадратний сантиметр.
За інформацією Оптичної громади Америки, фахівці NINS побудували лазерну свічку з двома променями (що, по ідеї, має підвищити швидкість і рівномірність підпалу суміші) і випробували її з частотою проходження імпульсів у 100 Гц (цього вже достатньо для звичайного ДВЗ). Також вчені створили трипроменеву лазерну свічку.
Як пояснюють винахідники, вони можуть сфокусувати лазерний імпульс у центрі камери згоряння. Це створює умови для повного згоряння суміші. Зі звичайною свічкою такого ефекту добитися тяжко, до того ж, її електроди заважають симетричному поширенню фронту полум'я.
Крім того, для якісного згоряння важливо, що з новою системою підпал відбувається набагато швидше, ніж від іскри, і час його можна контролювати з великою точністю. Все разом це дозволить підвищити економічність моторів і знизити викиди шкідливих речовин.
Зі слів експериментаторів, керамічні лазерні свічки можна виробляти недорого і в великих обсягах.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас