Київ постоїть за ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ постоїть за ціною

1541
Ціни на товари і послуги в Києві продовжують рости швидкими темпами. У КМДА мають намір боротися з інфляцією шляхом розширення комунальних ринків, на яких виробники пропонують товари на 10-15% дешевше, ніж приватні підприємці. На думку експертів, цих заходів недостатньо для того, щоб стримати хід інфляції.
В квітні голова Київської міської адміністрації Олександр Попов порадував киян обіцянкою про те, що до кінця поточного року тарифи на проїзд у комунальному транспорті підвищуватися не будуть. КМДА готова дотувати з міськбюджету транспортні комунальні підприємства, щоб не давати їм приводу для підвищення цін на проїзд. "Це стосується громадського транспорту та маршрутних таксі "Київпастрансу", - сказав глава київської міськадміністрації Олександр Попов.
Власників маршруток вдалося приструнити за допомогою держави. Нагадаємо, в кінці минулого року приватні перевізники підняли ціну за проїзд на коротких маршрутах до 2-2,5 грн. З початку року проїзд на деяких довгих маршрутах (більше 20 км) подорожчав до 3 грн. На початку квітня перевізники заявили про намір підняти ціни на проїзд до 4,5 грн. зважаючи на подорожчання цін на бензин і збільшення податкового завантаження. В Антимонопольному комітеті пообіцяли з'ясувати, наскільки обґрунтованим є таке підвищення.
Крім того, за словами пана Попова, в поточному році КМДА має намір утриматися від підвищення для киян квартплати. Причина подібного альтруїзму з боку столичної влади - високі темпи інфляції.
Головні винуватці
Згідно з офіційною статистикою, в січні 2011 р. індекс споживчих цін у Києві склав 0,6%. У лютому інфляція в місті прискорилася до 2,7%, в березні - сповільнилася до 1,5%. За останні два місяці зростання цін у Києві був вищим, ніж в середньому по Україні.
Як повідомили в Головному управлінні КМДА з питань цінової політики, у лютому такі товари, як борошно, хліб, цукор-пісок, подорожчали на 5-8%. Стабільними залишилися ціни на хліб "Український" і соняшникова олія. Ціни на м'ясо в лютому знизилися, проте в квітні вони підвищилися через прийдешніх великодніх свят. З початку року на 15-20% зросли ціни на капусту, моркву, цибулю і буряк, тоді коли картопля подорожчала лише на 5%. Таке підвищення ціни в профільному управлінні міськадміністрації пояснюють сезонними факторами, і пов'язане воно зі зменшенням запасів торішнього врожаю. В першому кварталі ц. р. 15%-ве зростання цін на молоко і вершкове масло обумовлене сезонним зменшенням надоїв.
Причиною інфляційних коливань, як стверджують експерти, в першу чергу є подорожчання комунальних послуг. Високий показник інфляції в Києві в лютому пояснюється підвищенням тарифів на послуги теплопостачання (тариф виріс, за даними Держкомстату, на 23,3%, тоді коли в цілому по Україні - +4,6%). В інших регіонах перегляд тарифів на теплопостачання після 50%-ого зростання цін на газ у серпні 2010 р. розтягнувся на кілька місяців.
Ще одним чинником столичної інфляції економісти називають подорожчання вартості палива і транспортних послуг. "Стрімке зростання цін на паливо по всій Україні (як відлуння зростання цін на нафту) більшою мірою позначилося на показнику споживчої інфляції в Києві, ніж в інших регіонах. В інших містах щоденні витрати населення на транспорт менші, ніж у столиці", - відзначає у коментарі аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
Крім того, швидке зростання цін у столиці обумовлене значним споживчим попитом, що пов'язано з високою діловою активністю і більш високими доходами киян порівняно з жителями інших регіонів. Відповідно, чим вищий попит - тим швидше ростуть ціни.
Як пояснює Піонтковська, різниця в темпах зростання цін у Києві і в інших регіонах України пояснюється структурою споживчого кошика киянина в порівнянні з усередненими показниками по Україні в цілому, що відображає більш високий рівень життя в столиці. Середньостатистичний киянин, як зазначає пані Піонтковська, витрачає відносно менше на харчування (47% всіх споживчих витрат в порівнянні з 53,5% в цілому по Україні), однак відносні витрати на транспортні послуги, паливо, харчування в кафе і ресторанах, побутові послуги, розваги і відпочинок вимагають у киян більших витрат.
Непосильна боротьба
Особливих можливостей, так само як і функцій, для запобігання росту цін у Києва немає. В рамках делегованих Кабміном повноважень - з метою запобігти необґрунтованому зростанню цін на продовольчі товари - КМДА затвердила граничні надбавки на основні продукти харчування.
Згідно з відповідним розпорядженням міськадміністрації, для всіх суб'єктів господарювання граничний рівень рентабельності на пшеничне і житнє борошно складає 8%, хліб вагою більше 500 г, а також хлібобулочні вироби для діабетиків - 12%. Граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметану, вершкове масло і соняшникову олію, яйця, м'ясо птиці зафіксовані на рівні 10%. Розмір максимальних надбавок на борошно, макаронні вироби, крупи, цукор становить 12%, яловичину, свинину, хліб - 15%.
Столична влада може опосередковано впливати на темпи інфляції в Києві. "Місто не регулює ціни - це не його функція. В повноваження міської влади входить контроль на певні види товарів, наприклад, за цінами на соціальні сорти хліба", - сказав заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.
Так, щоб хоч трохи збити зростання цін на продукти, ми проводимо міські ярмарки, відзначає заступник голови КМДА. На початку року планувалося проводити чотири-шість ярмарків на тиждень. "Але коли почалися проблеми з гречкою, ажіотаж навколо цін, ми ухвалили рішення активізувати роботу ярмарків: зараз вони проводяться кожні вихідні в усіх районах Києва", - акцентує Руслан Крамаренко. Саме завдяки ярмаркам, за його словами, вдалося збити ажіотаж навколо гречки - вже п'ятий тиждень з завезеної на ярмарку крупи продається тільки половина.
Ефект від такої діяльності є. За підрахунками КМДА, продукція на ярмарках реалізується за цінами на 10-15% нижче, ніж у роздрібній торговельній мережі та на ринках міста. Щоб витримати конкуренцію з ярмарками і комунальними ринками, як зазначає пан Крамаренко, підприємці на приватних ринках змушені скидати ціни. За його словами, на сьогоднішній день 30% комунальних ринків займають майданчики торговельно-закупівельних підприємств, які працюють напряму з виробниками. Очікується, що до кінця року вони будуть посідає 70% території ринків.
У перспективі саме за допомогою торговельно-закупівельних підприємств комунальних ринків столична влада має намір стримувати темпи інфляції. "На початку маркетингового року такі підприємства будуть створювати резерв основних продуктів, щоб до наступного врожаю утримувати ціни на одному рівні", - розповів про майбутні плани КМДА Руслан Крамаренко.
Виробникам брати участь у столичних ярмарках вигідно. В Києві середні ціни реалізації сільськогосподарських товарів вищі, ніж в інших регіонах. За офіційними даними, в січні-березні середня вартість реалізації молока і молочних продуктів у Києві становить 3319 грн./т, тоді коли в цілому по Україні вона набагато нижча - 2928 грн/тонна. У Київському регіоні можна дорожче продати птицю і худобу. В першому кварталі поточного року середня ціна реалізації за 1 т птиці і худоби (у живій вазі) зафіксована на рівні 10,903 тис. грн. У середньому по країні вона становить 10,538 тис. грн.
Втім, як би не намагалася міська влада, стримати зростання цін у столиці не вдасться. Очікувані урядові рішення про перегляд тарифів на енергоносії та послуги теплопостачання, транспорт і т. д. будуть впливати на інфляцію в Києві. Результати держдіятельності відіб'ються вже в показнику квітневого індексу споживчих цін. "З 1 квітня Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) підвищила тарифи на газ для населення та комунальних підприємств, що прискорить темпи інфляції, в тому числі, і в столиці", - констатує аналітик ІГ "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.
Протягом року, за її прогнозами, інфляція в столиці буде рухатися в тому ж напрямку, що і загальнодержавна, можливо, з невеликим випередженням. На уповільнення темпів інфляції в країні в цілому і в Києві, зокрема, за словами пані Головач, можна очікувати у липні-серпні за рахунок сезонного зниження цін на продукти харчування.
Галина Калачова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас