Саркозі підтримав кандидатуру Драгі на пост глави ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саркозі підтримав кандидатуру Драгі на пост глави ЄЦБ

Казна та Політика
182
Президент Франції Ніколя Саркозі офіційно підтримав кандидатуру глави італійського ЦБ Маріо Драгі на пост голови Європейського центрального банку (ЄЦБ), пише газета Financial Times.
"Франція була б дуже рада підтримати італійця під час його висунення на пост глави ЄЦБ, - заявив Саркозі на прес-конференції у вівторок. - Я прекрасно знаю Драгі. Ми підтримуємо його не тому, що він італієць, а тому що він гідна людина".
Джерела, які володіють інформацією, стверджують, що незабаром із аналогічною заявою виступить канцлер ФРН Ангела Меркель.
Видання відзначає, що ще до недавнього часу Драгі, який раніше займав одну з керівних посад в Goldman Sachs, вважався аутсайдером передвиборної гонки, яка почалася близько року тому після призначення глави португальського ЦБ Вітора Констансіу віце-президентом ЄЦБ і закінчиться 31 жовтня цього року, коли нинішній глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше покине свій пост.
Головними претендентом на цей пост раніше вважався керівник Бундесбанку Аксель Вебер. Однак після того, як він оголосив про намір достроково залишити свій пост, він автоматично вибув з передвиборної гонки.
Загальна думка експертів така, що Саркозі підтримав кандидатуру Драгі з негласного згоди Меркель. Раніше джерела, близькі до німецького уряду, повідомляли, що керівництво ФРН характеризувало главу італійського ЦБ як "хорошого кандидата", а міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле навіть назвав його кандидатуру "найбільш реалістичною".
Заява Саркозі була зроблена в непростій обстановці: останнім часом у відносинах між Францією і Італією з'явилася невластива їм напруженість, викликана і протиріччями в питанні ставлення до ситуації в Лівії, і тим фактом, що Італія приймає тисячі африканських емігрантів, які прагнуть влаштуватися у Франції, і бажанням італійської сторони обмежити проникнення французьких компаній в низку стратегічних галузей своєї економіки.
Раніше Драгі вважався свого роду розмінною фігурою, однак відсутність будь-якої серйозної альтернативи перетворила, здавалося б, важливу поступку з боку Саркозі в просту формальність. При цьому вона також не далася прем'єр-міністру Італії Сільвіо Берлусконі дарма: в обмін на підтримку Драгі Франції було обіцяно, що після відставки Ж.-К.Тріше місце італійця Лоренцо Біні Смагі у виконавчій раді ЄЦБ займе француз.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас