Генсек ООН: Необхідні міжнародні стандарти будівництва АЕС і повна прозорість у цьому питанні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генсек ООН: Необхідні міжнародні стандарти будівництва АЕС і повна прозорість у цьому питанні

Казна та Політика
124
Проблему безпеки на атомних електростанціях варто вважати не менш значущою, ніж питання про ядерне роззброєння, йдеться в статті генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, опублікованій в газеті "Нью-Йорк таймс".
"Протягом десятиліть переговорники працювали над угодою, яка б дозволила обмежити, а може, і взагалі знищити ядерну зброю. За останній рік на цьому напрямку спостерігався рух вперед. Проте пам'ять про катастрофу в Чорнобилі, а також нещодавня трагедія на АЕС "Фукусіма-1" змушує нас ширше дивитися на ядерну проблему. Відтепер ми мусимо розглядати питання про безпеку на АЕС настільки ж серйозно, що і питання про ядерну зброю", - йдеться в матеріалі, опублікованому з нагоди 25-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС.
"Питання про безпеку АЕС відтепер не можна вважати проблемою національного рівня. Інтерес до цієї теми проявляють люди у всіх країнах. Нам потрібні міжнародні стандарти будівництва АЕС, гарантії безпеки населення, а також повна прозорість в тому, що стосується обміну інформацією між країнами" , - вважає Пан Гі Мун.
Говорячи про аварію в Чорнобилі і в японській префектурі Фукусіма, Пан Гі Мун підкреслює: "Ми знову переконуємося в тому, що ядерним катастрофам невідомі кордони. Вони є прямою загрозою для здоров'я людей і для навколишнього середовища. Вони призводять до економічних проблем і впливають на всі сфери - від сільського господарства до торгівлі та глобальної сфери послуг".
На думку автора статті, "настав час добре обдумати дане питання". "Необхідно обговорити його на міжнародному рівні. Багато хто вважає ядерну енергію екологічно чистим і логічним вибором, враховуючи, що ми живемо в епоху, коли енергоресурсів стає все менше. Однак історія змушує нас поставити питання: чи правильно ми оцінили ризики і витрати (пов'язані з використанням АЕС)? Чи робимо ми все можливе для того, щоб жителі планети залишалися в безпеці?" - пише Пан Гі Мун.
Генсек ООН нагадав, що під час нещодавнього візиту в Україну він вніс низку пропозицій, що стосуються посилення безпеки на АЕС. Зокрема, він закликав міжнародне співтовариство переглянути стандарти безпеки на атомних електростанціях, посилити роль МАГАТЕ в питаннях, що стосуються ядерної безпеки. Крім того, він вважає за потрібне уважніше розглянути вплив змін клімату на безпеку АЕС. Він також висловив занепокоєння з приводу загрози терактів на атомних електростанціях.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас