Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування мінімум на 10% в 2011 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування мінімум на 10% в 2011 році

Кредит&Депозит
546
Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування в 2011 році, мінімум на 10%, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.
"Портфелі споживчого кредитування банків в 2011 році будуть рости, проте це зростання не буде значним - в цілому по системі не більше 10-15%. Цей вид кредитування все ще буде перебувати в підвищеній зоні ризику для банків і не принесе значного прибутку", - сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
Дещо на більш високу динаміку цього показника очікує екс-перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, який у 2003-2005 роках обіймав посаду заступника голови Національного банку України.
"15-20% по системі (можуть вирости обсяги споживчого кредитування в поточному році). Це ризиковано для системи, нам потрібно обов'язково вживати тут обмеження", - сказав він.
За оцінкою Шлапака, НБУ слід вжити заходів для обмеження темпів зростання портфеля споживчого кредитування.
"Ця гонка банків з бажанням прокредитувати хоч щось живе, звідси - прокредитувати покупку побутової техніки, - це зашморг, який ми на собі затягуємо. І те, що НБУ дозволяє сьогодні знову почати кредитування без стартового капіталу, без детального вивчення фінансового стану позичальника, думаю, велика помилка", - сказав він.
Глава правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук вважає, що кредити населенню в гривні в 2011 році можуть вирости на 18%. За його оцінкою, динамічне зростання споживчих не несе в собі загрозу макроекономічній стабільності.
"Ні, не буде (нести ризики для макроекономічної стабільності). По-перше, це гармонізовано зі зростанням фінансового сектора: депозити ростуть на 34%, тому зростання гривневих кредитів на 18% - тут немає диспропорції", сказав банкір.
Голова правління Укрінбанку Володимир Клименко прогнозує більш високу динаміку зростання споживчого кредитування.
"Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування цього року на 20-30%. Після помилок 2008-2009 років божевільної видачі кредитів вже не буде, тоді була гонка, зараз цього не буде, банки навчені гірким досвідом", - сказав він.
За оцінкою банкіра, в рамках зарплатних проектів банки будуть розвивати овердрафтне кредитування з використанням зарплатних карт для співробітників підприємств. Надання банківських кредитів через роздрібні мережі в поточному році залишиться дорогим - на рівні близько 50% річних, сказав він.
Директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков прогнозує зростання портфеля споживчого кредитування в поточному році на рівні 10%.
"Портфель споживчого кредитування може вирости в поточному році на 10%. Старий портфель буде продовжувати погашатися, а новий буде рости, перш за все, за рахунок активного розвитку короткострокового кредитування: кеш-кредитів, кредитних карт, кредитів на покупку товарів, який теж швидко погашається. При цьому в поточному році в порівнянні з 2010 роком обсяг споживчого кредитування зросте в рази", - сказав він.
За оцінкою експерта, інтенсивне зростання споживкредитування закономірне як перший крок до відновлення кредитування економіки.
"Оскільки банки після фінансової кризи, повністю змінили свої підходи та методики до оцінки ризиків і посилили вимоги до позичальників при видачі кредиту, розвиток споживкредитування не призведе до системних ризиків", - додав він.
Заступник голови правління Першого українського міжнародного банку з роздрібного бізнесу Дмитро Крепак вважає, що в 2011 році темпи зростання видачі нових кредитів населенню будуть все ж таки відставати від темпів погашення поточного кредитного портфеля.
"У 2011 році буде значний ріст нових видач (кредитів населенню), однак загальний портфель кредитування фізичних осіб все одно скоротиться на 5-10%, тому що обсяг нового фінансування не буде встигати за темпами погашення чинного кредитного портфеля", - сказав він.
За його оцінкою, найбільш динамічно розвиватиметься POS-кредитування - видача кредитів готівкою в роздрібних торгових мережах на суму до 10 тис. грн. На другому місці за динамікою зростання будуть кредити готівкою розміром до 50-80 тис. грн, які не потребують оформлення застави і повинні бути погашені протягом року. Банкір вважає, що в поточному році обсяг надання банками нових автокредитів та іпотечних кредитів не перевищить $1,2-1,6 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас