УКБС не допустив знищення іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС не допустив знищення іпотеки

Кредит&Депозит
725
За підтримки Національного банку України Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" вдалося переконати Парламент про необхідність відхилення законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса". Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба УКБС.
УКБС зазначав про неприйнятність ініціативи, яка скасовує можливість звернення банками стягнення на предмет іпотеки за виконавчим написом нотаріуса. Адже в разі її схвалення, нерухомість було б неможливо враховувати як реальну запоруку, що збільшила б кредитні ризики і призвела до подорожчання кредитних ресурсів.
"У результаті іпотека стала б недоступною для населення і непривабливою для кредиторів і фактично знищена", - зазначають в УКБС.
Крім того, схвалення законопроекту містило ризики збільшення обсягу проблемної заборгованості в портфелях банків, яка (за офіційними даними НБУ) становить 85,4 млрд грн або 12% кредитного портфеля фінустанов.
"Ще на стадії підготовки законопроекту до II читання, з урахуванням аргументів УКБС, НБУ звернувся до ВРУ щодо відхилення проекту як неприйнятного, оскільки обмежує право вимоги банку-кредитора до боржника за рахунок заставленого майна. Комітет ВРУ з питань правової політики врахував пропозицію УКБС, після чого Парламент відхилив цей законопроект", - повідомила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас