Скільки буде коштувати Німеччині відмова від атомної енергії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки буде коштувати Німеччині відмова від атомної енергії?

Енергетика
335
Переважна більшість німців виступає за якнайшвидшу відмову від атомної енергії і, якщо вірити результатам опитувань, розуміє, що це - дороге задоволення. Три чверті опитаних навіть готові платити більше за електроенергію. Але скільки? Експерти називають стільки різних цифр, що у споживача голова йде обертом.
Скільки буде коштувати Німеччині відмова від атомної енергії? 200 мільярдів євро? Більше? Менше? Мільярди все одно важко собі уявити, тому краще виходити з додаткового навантаження на споживача. Зараз кіловат-година коштує, залежно від регіону та постачальника, в середньому від 20 до 26 центів. На скільки вона подорожчає? На один євроцент або відразу на десять? Скільки експертів, стільки і відповідей.
Колишній міністр охорони навколишнього середовища, а нині голова фракції "зелених" у бундестазі Юрген Тріттін підрахував, що кожен буде платити за кіловат-годину на півцента більше. Це в середньому на сім'ю на 1,50 євро більше на місяць, ніж зараз. Тріттін вважає, що таку ціну за відмову від атомної енергії німці можуть собі дозволити.
Йому заперечує Штефан Колер, експерт Німецького енергетичного агентства, яке фінансують федеральний уряд і промислові концерни. Він вказує, що тільки прокладка додаткових ліній електропередач призведе до підвищення цін на один євроцент за кіловат. А витрати на розвиток поновлюваних джерел енергії навіть не підраховані. Тому, вважає Колер, вартість енергії зросте ніяк не менше ніж на 20 відсотків.
Герд Біллен, голова об'єднання спілок захисту споживачів, теж намагався розібратися в цифрах і дійшов невтішного висновку: в Німеччині почалося змагання під гаслом "хто нарахує більше". 5 центів, 10 центів подорожчання... Герд Біллен впевнений, що солідної бази для таких оцінок немає.
От би взяти, та й порахувати за гамбурзьким рахунком. Тобто без знижок, і поступок. І дійсно, представники галузей промисловості, які споживають багато електроенергії, наприклад, паперової, хімічної та металообробної, кажуть, що підвищення тарифів поставить їх на межу розорення. "Ці галузі активно представлені на світовому ринку, - підкреслює голова об'єднання підприємств хімічної промисловості Уц Тілльман. - Для нас важливо, щоб ціни на енергоносії теж були конкурентоспроможні".
Інші пророкують економічний бум у країні за рахунок розвитку альтернативних джерел енергії та енергозберігаючих технологій. Кому вірити? Клаудія Кемферт - професор Німецького інституту економічних досліджень DIW в лобізмі не помічена.
Її розклад виглядає так: на розвиток поновлюваних джерел енергії потрібно близько 130 мільярдів євро. Заходи, спрямовані на енергозбереження, зажадають капіталовкладень в 20 мільярдів. Нові електромережі - 25 мільярдів. Загалом, виходить щось близько 180 мільярдів євро.
Знову вони тут як тут, ці сотні мільярдів. І хто ж повинен все це оплачувати, споживач? Ні, вважає професор Кемферт, споживач не має все це оплачувати - є безліч підприємств, які готові фінансувати відмову від атомної енергії. Вони б уже і вклали гроші, якби було більше конкуренції на внутрішньому ринку.
Справа в тому, що 86 відсотків усіх приватних споживачів купують у Німеччині електроенергію у 4 енергетичних гігантів, які практично і поділили між собою ринок. Відключення АЕС, що належать цим концернам, призведе, за словами експерта, до того, що в цьому сегменті ринку з'явиться безліч інших, малих підприємств. А конкуренція, як відомо, перешкоджає зростанню цін.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас