Fitch: Рейтинги українських субнаціональних утворень продовжують стримуватися інституціональним середовищем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Рейтинги українських субнаціональних утворень продовжують стримуватися інституціональним середовищем

Казна та Політика
214
Інституціональна середовище, що розвивається, для місцевих та регіональних органів влади в Україні є недостатньо досконалим, а політична система та основні інститути країни все ще перебувають у стадії формування, що є стримуючим чинником для кредитних рейтингів більшості українських субнаціональних утворень. Про це йдеться в звіті Fitch Ratings "Інституційне середовище українських субнаціональних утворень".
"Стримуючі фактори в рамках інституційного середовища в Україні включають залежність місцевих і регіональних органів влади від фіскальної політики, що проводиться центральним урядом, і системи міжбюджетних відносин, що перебуває в процесі формування. Крім того, бюджети субнаціональних утворень нерідко дестабілізуються пізнім схваленням бюджету країни, частими змінами в сфері розподілу податкових надходжень, трансфертів та витратних зобов'язань. Ці фактори негативно впливають на можливості середньострокового і довгострокового бюджетного планування у місцевих та регіональних органів влади", - говориться у звіті.
На думку аналітиків Fitch, управління боргом у багатьох українських місцевих і регіональних органах влади є недостатньо розвиненим, і, незважаючи на жорстке національне регулювання, стратегії управління ризиками та хеджування є недостатньо досконалими. "Їх борг, як правило, представлений банківськими кредитами зі строком до погашення менше одного року, що піддає багато місцевих і регіональних органів влади ризику рефінансування. Оцінка ризику за умовними зобов'язаннями (борг компаній сектору) є складною, оскільки ці зобов'язання не включаються в борг місцевих і регіональних органів влади. Крім того, фінансова звітність компаній держсектора публічно не розкривається, має великий часовий лаг і не підлягає обов'язковому зовнішньому аудиту", - відзначили вони.
У звіті також відзначається ряд позитивних моментів, які роблять позитивний вплив на рейтинги місцевих і регіональних органів влади. "Загальна прозорість і підзвітність українських субнаціональних утворень поліпшується. Система бюджетної звітності є уніфікованою і послідовною, і багато місцевих і регіональних органів влади слідують практиці регулярного опублікування звітів про виконання бюджету в Інтернеті. Крім того, заборгованість місцевих і регіональних органів влади є відносно невеликою за міжнародними стандартами, і лише деякі з них схильні до валютного ризику", - вважають аналітики Fitch.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас