Анулювання "газових угод " з Росією залишить Україну без газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анулювання "газових угод " з Росією залишить Україну без газу

Енергетика
354
Визнання недійсним газової угоди між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" від 19 січня 2009 року в українських судах за позовом органу державної влади в цивілізованих правових системах буде розглядатися як неприпустиме втручання держоргану в контрактні відносини між господарюючими суб'єктами.
Про це у своїй статті для "Дзеркало тижня. Україна" пише адвокат, юрист-міжнародник Максим Алінов. Він пояснює, що газова угода містить так зване "арбітражне застереження" - норму, яка встановлює, що будь-які спори, розбіжності або претензії у зв'язку з цією угодою, її порушенням, розірванням або недійсністю будуть остаточно вирішуватися в арбітражі відповідно до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.
Водночас, за словами юриста, українській судовій практиці відомі випадки, коли зовнішньоекономічний контракт, який містив "арбітражне застереження", визнавався недійсним за рішенням українського суду. Це відбувалося в тому випадку, якщо питання недійсності такого контракту порушувалося в українському суді не однієї з його сторін, а органом державної влади (наприклад, визначеним міністерством або Генеральною прокуратурою.
За словами Алінова, таке рішення українського суду не буде визнане і не буде мати юридичної сили за межами України. "Воно призведе до припинення поставок російського газу в Україну. Більш того, українська сторона сама зажене себе в глухий кут: будучи зобов'язаною виконувати рішення українського суду в силу законів України, офіційний Київ не матиме правових підстав для покупки газу для цілей споживання в Україні та для оплати такого газу", - пише адвокат. За його словами, в такій ситуації (з урахуванням специфіки функціонування газотранспортної системи України) почнеться відбір частини російського газу, який транзитується через українську територію для європейських споживачів. Все це дасть підстави "Газпрому" і Кремлю звинуватити Україну в провокуванні нової газової кризи на Європейському континенті. "Українська сторона не буде мати аргументованих юридичних заперечень з цього приводу, оскільки в основі такого розвитку подій буде нелегітимне рішення українського суду", - пише адвокат.
Таким чином, за його словами, єдиним легітимним шляхом визнання недійсним або розірвання газової угоди від 19 січня 2009 року (за відсутності домовленості між "Нафтогазом" і "Газпромом") є звернення НАК "Нафтогазу" з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу.
На думку автора статті, за наявності переконливих доказів і юридичних аргументів одного лише факту відкриття в Стокгольмі арбітражного провадження за позовом НАК "Нафтогаз України" може бути достатньо для того, щоб "переконати" російську сторону переглянути газову угоду від 19 січня 2009 і досягти домовленості про зміну формули утворення ціни на газ. Він пояснює це тим, що відкриття арбітражного виробництва змусить російську сторону "розкривати свої карти" в арбітражі, у тому числі висвітлювати певні факти і події, які вона вважала за краще б не виносити на публіку і тим більше не документувати офіційно.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна виконуватиме умови газового контракту від 19 січня 2009 року доти, доки не вдасться домовитися з Росією про їх зміну.
Нагадаємо, екс-прем'єра України Юлію Тимошенко підозрюють у перевищенні службових повноважень при укладенні газових угод у 2009 році. Як повідомляють у ГПУ, встановлено, що Тимошенко одноосібно ухвалила рішення, в результаті якого державі завдано збитків на суму понад 1,5 мільярда гривень.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас