Мін'юст пропонує підвищити бар'єр на виборах до Ради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст пропонує підвищити бар'єр на виборах до Ради

Казна та Політика
99
Міністерство юстиції винесло на громадське обговорення законопроект про вибори Верховної Ради. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту. Законопроект є у відкритому доступі на сайті Мін'юсту в розділі "обговорення законопроектів".
Згідно з повідомленням, Мін'юст завершив роботу над попереднім технічним варіантом проекту закону про вибори Ради.
Законопроект передбачає, що вибори депутатів Ради здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою, згідно з якою половина кількісного складу Ради обирається за пропорційною системою в загальнодержавному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а інша половина обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.
Цей проект закону передбачає порядок висунення кандидатів у депутати партією.
Зокрема, партія може висунути виборчий список кандидатів у депутати від партії у загальнодержавному окрузі у кількості, що не перевищує половини конституційного складу Верховної Ради, визначеного Конституцією; по одному кандидату у депутати в кожному одномандатному окрузі.
Згідно з законопроектом, право на участь у розподілі депутатських мандатів отримують кандидати у депутати, включені до виборчих списків партій, які отримали 5 і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному окрузі.
Документ також передбачає, що кандидати в депутати, включені до виборчого списку партії, які отримали менше 5% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, права на участь у розподілі депутатських мандатів не мають.
Депутатські мандати розподіляються між виборчими списками партій пропорційно до кількості отриманих голосів кандидатами в депутати, включеними до виборчих списків партій, передбачених цим законопроектом.
У прикінцевих та перехідних положеннях зазначається, що на чергових виборах до Ради, які проводяться в останню неділю жовтня 2012 року, право подання кандидатур до складу окружних і дільничних виборчих комісій мають партії (блоки), які в поточному складі парламенту, сформованому за результатами попередніх виборів, мають свої партійні фракції (фракції блоків), а також інші партії-суб'єкти виборчого процесу.
У положенні про виборчий бюлетень не передбачена графа "проти всіх".
Як повідомлялося, 2 листопада 2010 року президент Віктор Янукович створив робочу групу з питань удосконалення виборчого законодавства і доручив їй підготувати і подати свої пропозиції щодо комплексного і системного вдосконалення регулювання питань проведення виборів до 1 травня 2011 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас