Помаранчева загроза-2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Помаранчева загроза-2

Казна та Політика
1992
В українську пресу просочилася інформація про розробку Партією регіонів законопроекту, що посилює умови фінансування недержавних організацій і переслідує мету ліквідувати їх, - пише Тетяна Івженко в російській "Независимой газете".
Експерти вважають, що це пов'язано зі зростанням внутрішньої напруженості: на 14 травня заплановані акції протесту під назвою "День гніву". Влада України звинувачує фонди Джорджа Сороса і Бориса Березовського у фінансуванні "північноафриканських сценаріїв".
Така ж ситуація склалася напередодні президентських виборів 2004 року, що завершилися помаранчевою революцією. У 2003 році політики, які представляли владу, заявили про тіньове втручання іноземних організацій і фондів у внутрішню політику України. Потім у Верховній Раді була створена слідча комісія під керівництвом представників Компартії. У її звіті було сказано, що "грантова американська допомога вітчизняним громадським структурам спрямовується на організацію і проведення заходів щодо контролю (не спостереження!) за виборами, збору інформації, в тому числі тенденційного характеру щодо соціально-політичної обстановки, діяльності органів влади та управління…" Автори документа запропонували перекрити для недержавного сектору всі фінансові потоки ззовні. Але зробити не встигли.
Про ситуацію згадали минулого тижня, коли один з лідерів правлячої Партії регіонів Олександр Єфремов заявив по телебаченню: "У мене є дані, що Сорос виділив певні кошти для того, щоб підготувати групу молодих хлопців, які могли б по варіанту Північної Африки запускати будь-які проекти..."
Правозахисники дуже серйозно поставилися до цієї заяви, адже на початку вересня минулого року фонд "Відродження", роботу якого в Україні організував Фонд Сороса, вже потрапляв під приціл влади. У той час керівник фонду Євген Бистрицький озвучив інформацію, що Служба безпеки України (СБУ) зажадала докладний звіт про цілі, завдання, фінансовий стан, діяльність та політичні погляди всіх організацій, які отримують гранти від міжнародного фонду. Це, у свою чергу, сталося після річного скандалу через заборону на в'їзд в Україну керівника українського відділення німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге. Пізніше заборону було скасовано, а СБУ офіційно оголосила, що не має претензій також до Фонду Сороса. Прес-секретар СБУ Марина Остапенко пояснила, що перевірка була потрібна, щоб "виключити можливість фінансування українських політичних партій з боку іноземних організацій".
Бистрицький визнав пояснення непереконливим, оскільки фонд не працює з політичними силами і реалізує виключно соціальні й освітні проекти. Нову заяву Єфремова він назвав "базіканням". Тим більше що СБУ не почала розслідування зі слів депутата. Бистрицький пояснив нове звинувачення на адресу фонду двома причинами: "По-перше, це неграмотність і незнання реального стану справ з фінансування. По-друге, боязнь рухів, які піднімаються в суспільстві проти неадекватної політики уряду".
Протягом декількох днів склалося враження, що депутат Єфремов зробив непродуману заяву без консультацій з соратниками. Проте вчора в пресу потрапила інформація про те, що Партія регіонів готує новий законопроект, що регламентує діяльність недержавних організацій. Одна з його норм забороняє зовнішнє фінансування їхньої діяльності, а допускає тільки пожертвування українських громадян. Це, на думку експертів, означає фактичну ліквідацію всіх організацій, що працюють за рахунок грантів.
Депутат Вадим Колесніченко підтвердив журналістам, що законопроект перебуває на стадії обговорення, а сенсом його розробки та затвердження є необхідність на рівні держави контролювати ситуацію: "На які цілі витрачаються гроші іноземних держав на території нашої країни".
Євген Бистрицький нагадав, що подібні обмеження діють у Росії та Білорусії. За його словами, прийняття нового закону в Україні поставить хрест на планах євроінтеграції країни, адже влада продемонструє не прийняте в цивілізованому світі вороже ставлення до громадських організацій.
"Це дуже велика дурість з боку влади, - сказав "НГ" керівник Інституту відкритої політики Віктор Чумак. - Влада так і не зрозуміла, що недержавні організації, які діють у різних сферах і на різних рівнях, можуть бути надійним партнером, гарним помічником, сполучною ланкою із суспільством". Експерт зазначив, що на сьогодні всі фінансові потоки абсолютно всіх організацій легко перевіряються і контролюються, а тому про незаконне фінансування будь-яких політичних акцій з-за кордону не може бути й мови. "Влада намагається боротися зі своїми страхами: мовляв, хтось профінансує і організовує нову революцію в Україні. Але з такою соціальною та економічною політикою, як ми бачимо сьогодні, не потрібно ніяких грошей і ніякого втручання - люди самі повстануть. Цього не розуміє влада", - сказав він.
За даними правозахисників, в Україні в останній рік відбулося понад 3,5 тисяч різних протестних акцій. Найбільш масштабними вони були в період прийняття нового Податкового кодексу, але не менш помітними були акції вчителів і ветеранів, які заявили, що дії влади заганяють їх у злидні. Соціологи відзначають зростання протестних настроїв і агресії суспільства: зараз особисто взяти участь в акціях протесту готові понад 50% дорослого населення.
"Вибух поки не стався з тієї причини, що претензії до влади носять переважно економічний характер. А в політичній площині народ однаково не довіряє нікому - ні владі, ні опозиції", - зазначив політолог Чумак. Його слова підтверджуються оприлюдненими днями результатами соцопитування, проведеного Центром ім. Разумкова. За два весняні місяці число українців, котрі негативно оцінюють розвиток ситуації в країні, збільшилося з 58 до 63,8%. Рівень підтримки Віктора Януковича знизився до 11,3%, а 47,6% висловили незгоду з політикою глави держави. Але і в лідера опозиції Юлії Тимошенко зменшилася кількість прихильників: про довіру їй заявили у квітні всього 9,6% громадян.
Активіст громадського руху Олександр Данилюк, який повідомив пресі про акцію "День гніву", упевнений, що влада марно перекладає відповідальність за свої дії на міфічних зарубіжних спонсорів. "Щоб люди вийшли зараз на вулиці, їм не потрібен Сорос чи Березовський. Їм досить Януковича з його реформами", - сказав він, додавши, що протестні настрої стали тим фундаментом, який зближує всі раніше розрізнені і протиборчі регіони країни.
Експерт Центру імені Разумкова Андрій Биченко проте відкидає на найближчий час можливість революції в Україні. "Однієї лише готовності протестувати, зафіксованої соціологами, недостатньо. Досвід свідчить, що акції протесту починаються не тоді, коли "все погано", а коли ситуація різко погіршується за короткий проміжок часу. Так було під час затвердження Податкового кодексу". Експерт зазначив, що наступною подією, здатною викликати соціальний вибух, може стати пенсійна реформа. Але влада відклала його проведення до літа, коли в країні традиційно настає соціальна апатія. Що стосується відсутності лідерів для організації повстання, Биченко нагадав, що в країнах Магрибу масові виступи теж починалися без явних лідерів.
За матеріалами: Независимая газета
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас