Мистецтво рахувати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мистецтво рахувати гроші

Казна та Політика
823
Ще недавно в Україні функції фіндиректора зараховували до роботи головного бухгалтера. Зараз його завдання значно розширилися - з тактичних до стратегічних. Сьогодні це фахівець, який відповідає за здійснення фінансових планів і облікових процедур компанії. До його обов'язків входять не тільки управління фінансами, а й адміністративні функції.
До вузу
Ці завдання і взялися вирішувати вузи відразу після здобуття Україною незалежності. Спочатку навчання фінансистів не сильно відрізнялося від навчальних планів бухгалтерів. Однак сьогодні українські ВНЗ в більшості своїй можуть запропонувати якісні підготовчі програми.
Ректор Київського інституту бізнесу і технологій Олена Яковлєва констатує достатньо високу привабливість фінансової освіти і в непрофільних вузах. "Якщо подивитися навчальні плани, за якими проводиться навчання, то можна побачити, що варіативна компонента прив'язана до профілю вузу. Звідси можливі галузеві спеціальності. Наприклад, менеджмент у виробничій сфері, менеджмент підприємницької діяльності і т. д.
Відкриття економічних факультетів у різних вузах цілком виправдане. В Радянському Союзі лише 5% від загальної кількості випускників вузів мали економічну освіту. Тоді коли в країнах розвиненого капіталізму ця цифра становить більше 50%. Тому відкриття таких факультетів - природний процес", - говорить вона.
При цьому Олена Яковлєва зазначає, що сьогодні великі банки і фінансові корпорації вважають за краще запрошувати на роботу експатів: "На сьогоднішній день всі великі банки і фінансові корпорації належать іноземцям, і цілком логічно бажання власника запрошувати на роботу фахівців своєї країни. Крім того, зараз йде процес гармонізації основних сфер діяльності, в тому числі, і економічної. І завдяки іноземним фахівцям цей процес пришвидшиться. Компаніям, які готуються до IPO, також має сенс залучати іноземних фахівців, що мають досвід проведення первинних розміщень".
Після вузу
Зараз, за ​​словами директора тренінгової компанії DOOR Ukraine Арети Белякової, на ринку великий попит на людей з широким професійним кругозором, які мають уявлення про роботу компанії в цілому. Затребуваний не просто фінансист-бухгалтер, а людина, яка розбирається в стратегічному менеджменті і фінансовому менеджменті, тобто вміє планувати фінансові показники компанії на 2-3 роки вперед.
Такий рівень може забезпечити здобувачеві тільки бізнес-освіта. Але поки що на українських програмах МВА, за оцінками Олени Яковлевої, першу фінансову освіту отримують не більше 25% слухачів. Основна частина, а це понад 50% - інженери. "MBA - це ще й нові знання та методики, необхідні для реорганізації бізнес-процесів у фінансовій сфері, щоб планувати вихід компанії на IPO. Єдиний мінус навчання на МВА - фінансист "випадає" з процесу на великий період, при цьому втрачаються зв'язок і "почуття ринку". Втім, це більше стосується закордонних бізнес-шкіл. Українські ж у більшості своїй підлаштовуються під наші умови і дозволяють вчитися без відриву від компанії", - говорить вона.
При цьому фінансист повинен зробити вибір між General Management і спеціалізацією "Фінанси". "Якщо перша освіта профільна, то варто обрати загальну програму. Це дозволить розширити коло теоретичних знань в інших сферах. Якщо ж потрібно підвищити свій рівень в конкретній вузькій сфері, то варто звернути пильну увагу на спеціалізовані. В українських бізнес-школах фінансова спеціалізація зустрічається часто і користується підвищеною популярністю. На таких програмах фінансист знайомиться зі своїми колегами з інших компаній, відбудовує горизонтальні зв'язки", - говорить директор тренінгового центру" Спікер "Наталія Лозійчук.
Альтернатива МВА - вузькоспеціалізовані ступеня CFM (Certified in Financial Management - сертифікований фінансовий менеджер), CMA (Certified Management Accountant - дипломований фахівець з управлінського обліку), CFA (Chartered Financial Analyst - сертифікований фінансовий аналітик). Складність отримання подібного диплома полягає в тому, що іспити здаються виключно англійською мовою. Претендент повинен мати в активі ступінь бакалавра і не менше трьох-чотирьох років роботи в інвестиційній галузі.
Олеся Остафієва
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас