Після трьох місяців роботи Податкового кодексу депутати взялися за його вдосконалення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після трьох місяців роботи Податкового кодексу депутати взялися за його вдосконалення

Казна та Політика
1318
Головні проблеми виникають у площині адміністрування податків. Всі вже відчули серйозні проблеми, особливо в контексті звітності, нових форм декларацій, питань взаємодії з контрольними органами перевірки", - сказав президент УСПП Анатолій Кінах. За його словами, податкові нововведення негативно впливають на інвестиційний клімат країни. Кінах назвав нестиковку податкової та бухгалтерської звітності однією з найбільш дискомфортних для потенційних інвесторів. Він відзначив і проблеми, що виникають внаслідок ліквідації добровільної реєстрації платників податків. Інвестори це сприйняли дуже негативно, аналізуючи результати реалізації ПКУ у першому кварталі поточного року, сказав Анатолій Кінах. "Підписуючи закон про ПКУ, президент дав завдання у двомісячний термін внести пакет законодавчих нормативних актів з удосконалення підприємницької діяльності, які працюють за спрощеною системою. На сьогодні, на жаль, такого законопроекту у нас ще немає", - констатував він.
Нагадаємо, що у вівторок у першому читанні Верховна Рада прийняла законопроект №8217 "Про внесення змін до ПКУ і деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення деяких норм ПКУ)". Зокрема, документ передбачає уніфікацію низки визначень і термінів у різних розділах кодексу, заміну деяких термінів з метою зближення податкового та бухгалтерського обліку. Крім того, проектом закону передбачається уточнення редакції низки пунктів кодексу для усунення неоднозначного трактування та застосування відповідних норм.
Документ сприятиме врегулюванню проблемних питань, що виникають у процесі застосування норм ПКУ, упевнений автор законопроекту голова комітету Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податків та митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів). "Сьогодні якщо ти не можеш працювати за спрощеною системою, у тому числі якщо маєш бажання працювати з юрособами, або твій обсяг перевищує критерії, прописані в законодавстві, ти можеш вибрати загальну ставку ПДВ і платити 15% або 17%. Але крім цієї ставки, ти повинен платити ще 34,7% в єдиний соціальний внесок. Таким чином, загальний податок виходить 51,7% від доходу. Така норма не може існувати, і зрозуміло, що всі ховаються або йдуть і тінь", - сказав парламентарій. Він підкреслив, що в законопроекті пропонується "залишити 15% або 17% залежно від доходу і фактично перевести 34,7% на фіксовану плату, так як для інших "спрощенців", тобто від мінімальної заробітної плати - це 341 грн. на сьогоднішній день". Законопроект передбачає амністувати торішні штрафи за несплату єдиного соціального внеску для "спрощенців", які були нараховані близько 10 тис. підприємців. "На сьогодні ми не маємо погодженого документа щодо спрощеної системи. Але вже є деякі напрацювання. Зокрема, можливе застосування певного бухгалтерського обліку для підприємств, які хотіли б працювати з юрособами. Тобто механізми існують, і ми повинні їх вирішити до другого читання" , - сказав Хомутинник.
Як повідомлялося, за даними Державної податкової служби (ДПС), у першому кварталі 2011 р. кількість фізосіб - підприємців, які зупинили свою діяльність у порівнянні з січнем-березнем 2010 р., зросла на 57%, до 56,6 тис. Відкрити бізнес наважилися 44 тис. платників, тоді як роком раніше - 62,6 тис. У результаті рік тому чистий приріст склав 26,7 тис. фізосіб-СПД, а в поточному році кількість фізосіб-платників єдиного податку скоротилася на 12,6 тис.
"Головний принцип, який впроваджується ДПС, - принцип мовчазної згоди. У нас є пряма установка - залишити малий бізнес у спокої. Для цього заборонені фактичні перевірки суб'єктів господарювання-фізичних осіб до кінця року, перевірки сумлінних платників, представників малого бізнесу та представників спрощеної системи оподаткування. Сьогодні зменшилася кількість планових документальних перевірок, і завдання буде на третину зменшити їх в 2011 р.", - сказав заступник голови Державної податкової адміністрації Олексій Любченко. Він зазначив, що ДПАУ стежить за створенням нових організаційно-правових підприємницьких структур і з'ясовує причини перетоку бізнесу в нові форми.
За словами завідуючої відділом податків і зборів Асоціації платників податків України Валентини Проніної, причиною особливого резонансу в податковій сфері є єдиний соціальний внесок. "Звичайно, є соціально незахищені верстви населення - пенсіонери, інваліди... Але як тільки ми починаємо пропонувати якісь пільги - відразу йде мова про те, що під ці пільги буде продумано дуже багато схем, і на пенсіонерів буде оформлена підприємницька діяльність, а через пільговиків знову будуть вимиватися кошти", - сказала вона. Проніна впевнена, що вихід - у реформуванні пенсійної системи. Вона вважає, що треба скоротити витрати на адміністрування Пенсійного фонду та за рахунок цього зменшити ставки страхових платежів і навантаження на Фонд оплати праці. А поки через навантаження на Фонд оплати праці підприємці будуть шукати способи мінімізації відрахувань.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас